Expert: Pálenie Koránu? V Česku môžeme pokojne hanobiť kríž a nezatýka sa za to

    0
    Pálenie Koránu v pražskom parku Stromovka (Autor: Vít Hassan)

    Slovenská polícia si pre aktivistku prišla minulý týždeň v piatok nadránom, v nedeľu ju predviedli pred väzobného sudcu v Banskej Bystrici. Štátne zastupiteľstvo jej čin klasifikovalo ako násilie proti skupine obyvateľov, hanobenie rasy a presvedčenia a podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti. A aby toho nebolo málo, prihodilo ešte výrobu extrémistických materiálov.

    Sudca návrhu na väzbu vyhovel, a to z toho dôvodu, aby Meleková nemala možnosť ďalej páchať spomínanú trestnú činnosť. Tu zrejme zohral rolu jej sľub vo videu: „Každého, kto sa mi postaví do cesty, bez problémov odpracem.“

    Na mnohých miestach v Českej republike následne v rámci solidarity s Melekovou pálili Korán desiatky ľudí. Niekde sa to zaobišlo bez polície, inde naopak bola od začiatku. Horúco bolo najmä v pražskom parku Stromovka, kde od začiatku avizovali protestnú akciu zástancovia migrácie. Polícia tam preto musela byť na to, aby od seba obe skupiny oddelila. Aj napriek tomu však policajti z pálenia moslimskej svätej knihy nikde žiadne trestnoprávne dôsledky nevyvodzovali. Redaktorov webu Lidovky.cz zaujímalo, ako je to možné a v čom je česká úprava taká odlišná od slovenskej, keď na Slovenku vedú aktivistku na súd v povestnom „medveďovi“, zatiaľ čo v ČR po tom istom akte odíde človek pokojne domov.

    Hranica medzi slobodne prejaveným názorom a trestným činom je vraj často veľmi nejasná. Podľa expertov, ktorých web oslovil, existuje v Českej republike výrazne liberálnejší pohľad ako inde a zaužívaný výklad preferuje skôr slobodu prejavu.

    „U nás je sloboda prejavu vykladaná pomerne extenzívne, spoločenská debata je tu posunutá,“ tvrdí Miroslav Mareš, expert na extrémizmus z Masarykovej univerzity v Brne. „Na rôznych satanistických koncertoch boli hanobené kresťanské symboly, napríklad kríž, a tiež sa po tom nešlo,“ dodáva.

    Advokát Robert Cholenský, ktorý už v podobných prípadoch vystupoval, s jeho slovami tak úplne nesúhlasí. Podľa neho by mohol nejaký agilný policajt či štátny zástupca pokojne vyvodiť trestnoprávne dôsledky v českom práve a začať takého človeka stíhať, najskôr za hanobenie národa, rasy, etnickej alebo inej skupiny. „Ak bude niekto veľmi chcieť, tak to tam môže skúsiť napasovať. Viem si predstaviť takého štátneho zástupcu,“ dodal.

    Podľa Cholenského je však mimoriadne dôležité, aby sloboda slova a z nej vyplývajúce právo na politický prejav, hoci napríklad veľmi zvláštny, boli rešpektované. „Žijeme v demokratickej krajine a každý má právo prejaviť svoj názor aj na Korán alebo na islam. Keby sa toto nedalo robiť, tak by sme významným spôsobom eliminovali verejnú diskusiu,“ varuje advokát.

    - Reklama -