Expert: Američania nechystajú ďalší útok. Asad môže byť pokojný

    0
    Bašár Asad (Autor: TASR)
    Pripomína, že rozbuškou najnovšej krízy je stále nevyjasnená smrť takmer 90 Sýrčanov zabitých minulý týždeň chemickými látkami v meste Chán Šajchún.
     
    Kým americký prezident Donald Trump v emotívnom prejave pripísal zodpovednosť sýrskej vláde a na jej neďalekú vojenskú základňu nechal odpáliť 59 rakiet Tomahawk, sýrsky prezident Bašár Asad minulú stredu akúkoľvek zodpovednosť poprel s tým, že ide “stopercentne o podvrh”.
     
    Máme dojem, že Západ a najmä Spojené štáty sú spolčené s opozíciou a že celú vec zámerne zosnovali s cieľom získať zámienku na útok,” vyhlásil v rozhovore pre agentúru AFP.
     
    Pre dianie okolo Sýrie je však podľa Turečka ešte dôležitejšie, že sa za Damask plnou váhou opäť postavila Moskva.
     
    Napriek vyhrotenej rétorike voči Kremľu zo strany Bieleho domu si aj Američania zjavne logiku ruského postoja uvedomujú. Keď totiž v stredu americký minister zahraničia Rex Tillerson pri návšteve Moskvy hovoril pred novinármi o nutnosti odchodu sýrskeho prezidenta, vyhlásil, že “je veľmi dôležité, že Asadov odchod prebehne usporiadane a organizovane”.
     
    Teda, že hlasno vyslovované nádeje sýrskych rebelov, že po prelomovej baráži Tomahawk prídu ďalšie podobné útoky vedúce k silovému zvrhnutie režimu, sa Američania zjavne naplniť nechystajú, upozorňuje Tureček.
     
    V Sýrii podľa neho pokračujú “nenápadné” procesy, ktoré ukazujú, že razantne prednesené požiadavky a tézy hlavných hráčov ( “Asad je legitímnou hlavou Sýrie” versus “diktátor musí skončiť”) už dávno predbehli reálny vývoj krajiny.
     
    Po mnohých mesiacoch dohadov a odkladov sa včera rozbehla evakuácia niekoľkých tisíc ľudí, najmä civilistov, ktorá podľa Turečka naznačuje, že tak ako sa Západu a arabskými režimami podporovanej opozícii zrejme nepodarí odstaviť sýrsku vládu, Asadov režim s Rusmi a Iráncami v chrbte už zjavne nikdy nebude mať v krajine takúto kontrolu, ako to bolo pred arabskou jarou.
     
    Ako v piatok ukazovala katarská televízia al-Džazíra, stovky autobusov odvážali do vládou držaného Aleppa asi päťtisíc šiítských civilistov zo severosýrskych dedín Kafrajá a Fua, kde ich tri roky obliehali sunnitskí rebeli.
     
    Paralelne s tým odchádzali na iné povstalecké územia sunnitskí obyvatelia aj ozbrojení rebeli z mestečiek Zabadání a Madaj, kde ich západne od Damasku dlhodobo držali v obkľúčení vládne jednotky a ozbrojenci libanonského šiítského Hizballáhu.
     
    Pokiaľ bude celý proces dohodnutý za rebelov Katarom a za vládny tábor Iránom úspešný, len táto výmena obyvateľstva sa dotkne 30-tisíc Sýrčanov.
     
    Kedysi jednotná Sýria tak s prispením celej plejády vonkajších hráčov speje k spoločenskému rozkladu, v ktorom nakoniec i svetoví vodcovia a hýbatelia môžu zostať len divákmi,” uzatvára Tureček svoju analýzu.
    - Reklama -