Exminister školstva stojí pred súdom za podvod. SMK ho napriek tomu dala na kandidátku. Rozsudok má byť známy ešte pred voľbami

    0
    Zľava: Bývalý predseda Strany maďarskej komunity (SMK) József Berényi, predseda Republikovej rady László Szigeti a člen rady Iván Farkas (Autor: SITA)

    Obhajca exministra na pojednávaní požadoval, aby súd prípad rozhodol ešte dnes. ,,Dlho čakáme na spravodlivosť. Pán László Szigeti je osoba verejne činná, uchádza sa o kreslo v Národnej rade a konkurencia tento prípad zneužíva,” vyhlásil. Pre pracovnú vyťaženosť predsedníčky senátu však ďalšie pojednávanie vytýčili na 29. januára.

    Na dnešnom pojednávaní vypovedali viacerí svedkovia vrátane riaditeľky základnej školy s vyučovacím jazykom maďarským v obci Zemianska Olča a tiež riaditeľka a bývalý riaditeľ základnej školy s vyučovacím jazykom slovenským v tej istej obci. Zhodli sa na tom, že miestna školská telocvičňa bola už v roku 2006 v havarijnom stave. K tomu, akým spôsobom vybavoval žiadosť o dotáciu zriaďovateľ škôl, teda obec Zemianska Olča a jej vtedajší starosta László K., sa však nevedeli vyjadriť.

    Exministra školstva Lászlóa Szigetiho obvinili zo subvenčného podvodu na jeseň roku 2013. Podľa polície ako minister v roku 2006 neoprávnene udelil dotáciu viac ako 116-tisíc eur obci Zemianska Olča v okrese Komárno, a to aj napriek vedomosti, že žiadosť obce o dotáciu na opravu školskej telocvične nespĺňala formálne náležitosti a nebola riadne zaregistrovaná na ministerstve. Televízia Markíza neskôr informovala, že dotáciu určenú na rekonštrukciu školskej telocvične nakoniec použili na prestavbu sály v budove súkromnej spoločnosti. Obec teda v súčasnosti musí na základe vykonaného auditu dotáciu splácať naspäť štátu. László Szigeti bol minister školstva päť mesiacov v roku 2006 a práve v tomto období sa podľa polície dohodol so starostom obce Zemianska Olča na poskytnutí dotácie. Starosta bol v prípade takisto stíhaný, ale v januári tohto roka zomrel. Exminister tvrdí, že celá kauza je len dôsledkom administratívneho pochybenia na ministerstve.

    Súd v októbri 2014 už jednu obžalobu na exministra zamietol.,,Pri tvorbe spisového materiálu boli porušené základné práva obvineného na jeho obhajobu,“ vysvetlila vtedy odmietnutie obžaloby predsedníčka senátu Okresného súdu Bratislava III, pričom skonštatovala, že vyšetrovatelia vtedy urobili viacero chýb. Prokurátor proti rozhodnutiu podal sťažnosť na krajský súd, ktorý nariadil nové zasadnutie okresného súdu. Na tom už žalobu na exministra prijali.

    - Reklama -