Európskymi hodnotami sa riaďte vy. Ja sa budem riadiť vôľou občanov. Nebudem smútiť za EÚ, ktorá diktuje obsah môjho splachovača. Sulík u Nemcov zase nakladal

    0
    Richard Sulík (Autor: Reprofoto: Facebook)

    Moderátorka Sandra Maischbergerová na úvod relácie spomenula obavy z rozdrobovania sa Európy a spýtala sa Sulíka, či by mu za Európskou úniou nebolo smutno. Predseda SaS vo svojej odpovedi poukázal na rozdiel medzi súčasnou EÚ a pôvodnou Úniou, ktorá vznikla ako spoločenstvo slobodného trhu, voľného pohybu osôb, služieb a kapitálu. Takáto Únia by podľa jeho názoru bola lepšia a smutno by mu za ňou bolo. „Ale nebol by som smutný, keby prestala fungovať EÚ, ktorá mi diktuje objem môjho splachovača a výkon môjho vysávača,“ dodal Sulík vzápätí.

    Európskymi hodnotami sa riaďte vy

    Diskusia však čoskoro skĺzla k utečencom. „Pri našom vstupe do EÚ predsa nebolo podmienkou, že teraz musíme prijímať utečencov, pretože nám to prikazujú pani Merkelová alebo pán Juncker,“ povedal Sulík s tým, že z pôvodnej uvítacej politiky práve nadšení nie sú ani Rakúšania, ktorí si neželali vpustenie „90 tisícov“ všelijakých ľudí. „Vláda to ignorovala až príliš dlho a teraz ľudia volia pána Hofera. Tento vývoj je úplne logický,“ komentoval Sulík priebeh rakúskych prezidentských volieb. „A keď je potrebné sa riadiť európskymi hodnotami a európskym právom, tak vás to prekvapuje,“ reagovala na jeho slová zelená europoslankyňa Ska Kellerová. „Pani Kellerová, vy sa riaďte európskymi hodnotami a ja sa budem riadiť tým, čo chcú slovenskí občania,“ odbil Sulík svoju kolegyňu z europarlamentu.

    Nedodržiavate pravidlá

    Problémom EÚ taktiež podľa Sulíka nie je, ako v diskusii tvrdil bývalý ministerský predseda Bavorska Edmund Stoiber, že by občania Únie práci Európskej komisie nerozumeli, ale v skutočnosti preukázateľná neschopnosť samotnej Komisie. „Produkuje jednu krízu za druhou už približne 8 rokov,“ vyjadril sa Sulík a roztrpčil tým novinára Rolfa-Dietera Krausa, podľa ktorého sa Slovensko vstupom do EÚ zaviazalo dodržiavať pravidlá, ktoré však teraz svojvoľne odmieta. Konkrétne Kraus spomenul odmietnutie kvót na prerozdelenie 160-tisíc imigrantov, ktoré boli podľa neho prijaté „v plnom súlade s pravidlami“.

    „Toto rozhodnutie mali prijať premiéri a prezidenti, no namiesto toho bolo úplne nesprávne presunuté na ministrov vnútra, ktorí nemajú právo veta,“ reagoval predseda liberálov.

    Slováci by podľa Sulíka nevystúpili

    Pri otázke vystupovania štátov z Únie Sulík opäť poukázal na rozdielnosť výhod, ktoré z členstva plynú Británii a Slovensku. Naša krajina totiž prijíma významné zdroje z eurofondov, prijala spoločnú menu euro a využíva obrovské výhody plynúce z voľného trhu EÚ a z členstva v Schengene. Británia však podľa Sulíka na eurofondy iba prispieva, vystúpením by ušetrila miliardy, chce si zachovať vlastnú menu libru a v Schengene nie je. „Keby sa na Slovensku konalo referendum o vystúpení, Slováci by nevystúpili,“ konštatoval a tipol si, že referendum o vystúpení Británie z EÚ bude tesne úspešné.

    V závere relácie sa ešte Sulík vyjadril, že jeho ako Slováka znepokojuje práve porušovanie pravidiel EÚ zo strany Nemecka, či už ide o otázku zachraňovania gréckeho dlhu, alebo rokovanie o utečencov. „Prečo vyjednáva ona (Angela Merekelová, pozn. redakcie), kde je pani Mogheriniová?“ spýtal sa Sulík. Odmietol taktiež, že by nemecká kancelárka dohodou s Tureckom zastavila imigračnú krízu. „Ja si myslím, že utečenecký problém bol v prvom rade vyriešený uzatvorením macedónsko-gréckej hranice – a Rakúsko na tom malo najväčšiu zásluhu,“ dodal.

    Richard Sulík v ARD

    Zdroj: Facebook/Richard Sulík

    - Reklama -