Európsky parlament sa chce so štátmi EÚ dohodnúť na zvýšení rozpočtu o štyri miliardy eur. Kvôli utečencom

    0
    Vlajka EÚ (Autor: SITA)

    V denníku sa píše, že oproti návrhu Európskej komisie požadujú europoslanci v rozpočte schválenom na zasadnutí parlamentu, skončenom tento týždeň, zvýšenie na 160,7 miliardy eur. Teda o 4,1 miliardy eur viac, než je návrh bruselskej komisie. O tom, či to tak zostane, sa teraz bude medzi Európskym parlamentom a členskými štátmi EÚ niekoľko týždňov vyjednávať.

    Ako denník ďalej píše, väčšia časť peňazí požadovaných Európskym parlamentom má ísť na podporu afrických a arabských krajín okolo Stredozemného mora, kde sú utečenecké tábory, alebo ktoré sú tranzitnými krajinami migrácie, či na podporu štátov, odkiaľ mieri do EÚ významné množstvo prisťahovalcov. Únia s týmito krajinami rokuje o výmene ekonomickej pomoci za pomoc pri vrátení a zadržiavaní prúdu migrantov do Európy. Peniaze sa podľa europarlamentu majú pridať aj na boj s nezamestnanosťou mladých, ktorá je v západných krajinách EÚ, a opäť hlavne na juhu Európy, veľmi vysoká.

    List tiež upozorňuje, že v návrhu rozpočtu na budúci rok schválenom Európskym parlamentom sa na riešenie migračnej krízy presúva významná časť peňazí z kohéznych fondov, za ktoré sa vo východnej časti EÚ stavia napríklad diaľnica či železnica. Podľa vládnych predstaviteľov však Česko, ale aj ďalšie chudobnejšie štáty EÚ, tieto peniaze na infraštruktúru dostanú neskôr späť, a to v navýšených rozpočtoch na kohézne programy v nasledujúcich rokoch.

    - Reklama -