Európska komisia zažalovala Slovensko, kameň úrazu je internet

    0
    Ilustračná foto (Autor: pixabay.com)

    Súčasná slovenská vláda mešká s preberaním smernice, ktorá by podľa Európskej komisie mala dopomôcť k rýchlejšiemu zlacňovaniu internetového pripojenia. Tú schválil Európsky parlament ešte v roku 2014. Slovensko malo na jej zapracovanie do zákona lehotu jeden a pol roka. Termín sme však nestihli.

    Predmetom smernice má byť odbúravanie časti nákladov telekomunikačným operátorom súvisiacich s pripájaním nových zákazníkov do siete, ktoré by sa následne malo odzrkadliť na znížení účtov za internet. Ceny internetového pripojenia na Slovensku podľa údajov Štatistického úradu za posledné roky takmer neklesajú.

    Jedným z najvýraznejších opatrení zahrnutých v smernici je povinnosť, aby bytovky postavené po 31. decembri 2016 mali samostatné rozvody vysokorýchlostnej dátovej siete do každého bytu. Tie by pritom nebudovali operátori, ako to je dnes, ale priamo developer pri výstavbe bytov. Následne by starostlivosť o spoločné káble bola v kompetencii spoločenstva vlastníkov bytov, píše denník SME.

    Uľahčiť by sa malo podľa smernice aj ťahanie dátových káblov po uliciach. Predpokladá sa totiž v rámci nej spolupráca medzi vodárňami, plynárňami, elektrárňami a telekomunikačnými firmami. To znamená, že ak napríklad plynárne budú na ulici zhotovovať plynovod, aktívne by sa mali obrátiť na telekomunikačnú firmu s tým, či rovno netreba položiť aj dátové káble, keď už je cesta rozkopaná. Stavebné práce súvisiace s pokladaním dátových káblov totiž predstavujú až 80 percent nákladov na zavádzanie vysokorýchlostného internetu.

    Lehota na zapracovanie smernice do slovenských zákonov ubehla minulý rok. Podľa Komisie však Slovensko dodnes „neposkytlo stabilný návrh opatrení ani realistický harmonogram prijímania opatrení“. Ministerstvo dopravy tvrdí, že na tom už pracuje. Zmeny v telekomunikačnom zákone by podľa rezortu mali platiť od januára budúceho roka.

    Pre nedodržanie lehoty spolu so Slovenskom zažalovala Komisia aj Belgicko a Chorvátsko.

    - Reklama -