Európska komisia potvrdila Merkelovej slová. Konanie tureckej vlády znemožňuje pristúpenie Turecka do EÚ

    0
    Angela Merkelová (Autor: TASR)

    Merkelová sa v televíznej debate s kandidátom nemeckých sociálnych demokratov Martinom Schulzom vyjadrila, že vinou množiacich sa sporov medzi Bruselom a Ankarou sa nečrtá “reálne členstvo Turecka v EÚ” a dodala, že si nemyslí, že k tomu vôbec niekedy dôjde. Podľa jej slov ide o to, kto sa rozhodne zmrazený prístupový proces skôr pozastaviť – či Únia alebo Turci.

    Schulz, bývalý predseda Európskeho parlamentu, podľa EUobserver podotkol, že keby bol zvolený za nemeckého kancelára, vyzval by Európsku radu, aby ukončila prístupové rokovania s Tureckom, s krajinou, ktorá “je proti hodnotám EÚ”.

    Hovorca EK dnes v reakcii na Merkelovej slová pripomenul minulotýždňové vyhlásenie predsedu exekutívy EÚ Jeana-Clauda Junckera, že “Turecko podniká obrovské kroky smerom preč od Európy”, čo znemožňuje pristúpenie tejto krajiny do EÚ. 

    Hovorca eurokomisie zároveň zdôraznil, že akékoľvek rozhodnutie zastaviť zdĺhavý proces prístupových rokovaní s Tureckom nezáleží od exekutívy EÚ, ale od Európskej rady, čiže od lídrov všetkých 28 členských krajín.

    Turecko začalo rokovania o členstve v EÚ v roku 2005, po 12 rokoch sa však prístupové rozhovory ocitli na bode mrazu. Aj napriek tomu, že EÚ začiatkom roka 2016 sľúbila, že ich urýchli, ak vláda v Ankare zastaví masívny tok migrantov do Európy. K zmrazeniu rokovaní došlo zásluhou politického vývoja v Turecku po neúspešnom vojenskom prevrate z júla 2016, v období poznačenom príklonom k autoritatívnemu vládnutiu zo strany prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

     

    - Reklama -