Európska armáda je nevyhnutnosťou, znie opäť z Nemecka. Takéto sú plány

    0
    Ilustračné foto (Autor: TASR)
    O spoločných ozbrojených silách EÚ sa hovorí už dlhšiu dobu a stále častejšie sa tieto hlasy ozývajú z Francúzska aj Nemecka. „Nakoniec vznikne európska armáda,“ tvrdí s istotou nemecký komisár pre obranu Hans-Peter Bartels. 
     
    Podľa Bartelsa je takýto vývoj situácie, s ktorou súhlasia najväčší hráči Únie, nevyhnutný a je to signál ďalšej integrácie v rámci EÚ. Tentokrát v oblasti obrany a bezpečnosti na armádnej úrovni. 
     
    Integrácia obrany v EÚ a vznik spoločnej armády bude podľa Bartelsa jednoduchšia, pretože z Európskej únie pomaly, ale isto odchádza Veľká Británia. Práve Londýn bol najväčším odporcom spoločnej európskej armády a okrem toho rastie aj tlak zo strany Spojených štátov, ktoré požadujú, aby členské štáty NATO platili požadované 2 % HDP do spoločného obranného rozpočtu. 
     
    Viac poplatkov na obranu znamená, že vyššie výdavky na zbrojenie by mali byť podľa predstáv Berlína a Paríža v európskom prestore spoločne koordinované. „Momentálne sme dezorganizovaní, technicky rozštiepení a máme duplicitné, nepotrebné štruktúry,“ tvrdí Bartels. 
     
    „Už nechceme ďalej pokračovať sólovou cestou. Nemecko, Holandsko ani Česká republika či Taliansko. Každý krok tým správnym smerom je dôležitý,“ povedal o snahách vytvoriť spoločnú európsku armádu nemecký komisár pre obranu. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
    - Reklama -