Europarlament chce, aby sa roboti rátali ako ľudia. Zase ide o peniaze. Zamestnávatelia by za ne platili odvody

    0
    Roboti sú schopní pracovať na stále väčšom počte pozícií, ktoré v minulosti zastával iba človek. Spolu s touto novou priemyselnou revolúciou však rastú aj obavy z nezamestnanosti, nerovnomerného rozloženia bohatstva a odcudzenia ľudí v spoločnosti. 
     
    Návrh Európskeho parlamentu z 31. mája podľa agentúry Reuters uvádza, že spolu s rastúcou inteligenciou robotov a ich stále početnejším zastúpením vo fabrikách a na ďalších pracovných pozíciách je potrebné vziať do úvahy aj zdaňovanie a ďalšie povinnosti platné pre zamestnaných ľudí. 
     
    Okrem toho, že je robotov stále viac a dokážu zastúpiť ľudí na viacerých pozíciách, sú človeku aj stále podobnejšie. Nemecká priemyselná asociácia VDMA však tvrdí, že návrh z dielne europarlamentnej komisie je príliš komplikovaný a prichádza príliš skoro, aby mal nejaký účinok. Navrhovatelia totiž chcú, aby začalo niečo podobné fungovať najneskôr do desiatich rokov. 

    Ide o peniaze

    Denník The Telegraph si všíma, že komisia Európskeho parlamentu vo svojom návrhu chce, aby boli organizácie a firmy povinné uviesť úspory, ktoré im prináša používanie robotov namiesto ľudí pre daňové a odvodové účely. V návrhu sa pritom píše, že „aspoň tie najsofistikovanejšie autonómne roboty by mali byť považované za elektronické bytosti so špecifickými právami a záväzkami“. 
     
    Súčasťou návrhu je aj vytvorenie registra inteligentných autonómnych robotov tak, aby bol každý z nich napojený na fond, ktorý by pokrýval náklady spojené s jeho prevádzkou. „Mali by sme vytvoriť legálnu databázu s elektronickými osobami, ale to je niečo, čo sa môže stať za 50 rokov, ale nie za 10,“ uviedol riaditeľ oddelenia robotiky a automatizácie VDMA Patrick Schwarzkopf. 
     
    Podľa Schwarzkopfa by bolo opatrenie, ktoré navrhuje komisia Európskeho parlamentu, byrokratické a zabrzdilo by vývoj robotiky. V tomto smere však pripomenul, že by sa mali europoslanci začať seriózne zaoberať legislatívou pre autonómne šoférované autá bez vodičov.  
     
    Riaditeľ oddelenia robotiky a automatizácie nemeckej priemyselnej asociácie VDMA pripomína, že už od roku 2010 do roku 2015 sa počet robotov v nemeckom automobilovom priemysle zvýšil o 17 %, kým počet pracujúcich ľudí v tomto období narástol len o 13 %. 
     
    Agentúra Reuters pripomína, že aj keby návrh europarlamentnej komisie mal podporu politických frakcií naprieč EÚ, bol by iba nezáväznou rezolúciou, lebo Európsky parlament ani jeho komisie nemajú právo navrhovať legislatívu.  
     
    - Reklama -