Európania sú vraj málo obozretní a Izraelčanov to znervózňuje. A pokiaľ ide o Mosad…

    0
    Zástava štátu Izrael (Autor: APL)

    „Človek musí byť na mieste, kde sa niečo deje,“ uviedol hneď na úvod Szántó s tým, že sa občas obáva o svoj život. Trvá však na tom, že je to vždy lepšie, ako sedieť v Prahe a preberať správy zahraničných agentúr. Pri svojej práci občas využije aj plynovú masku a s kameramanom potrebujú mať dobré topánky na útek. Palestína a Izrael vedia, že sa v podstate nezbavia jeden druhého, a potrebujú získať pozornosť médií. „A ako inak než prostredníctvom médií. Takže oni dobre vedia, kto sme,“ doplnil hosť.

    V Izraeli žije so svojou rodinou už viac ako dva roky a nielen on, ale aj ostatní členovia jeho rodiny sa tam vraj cítia bezpečne. Izraelčania sú ale na ohrozenie zvyknutí a stoja si za tým, že ich nič nezlomí. Prejavuje sa to aj v tom, že o plecniak odložený na zemi sa začínajú do dvadsiatich sekúnd zaujímať okoloidúci alebo hneď policajt. Izraelčania tiež veľmi radi cestujú, ale v Európe sa necítia úplne bezpečne, pretože obozretnosť je tu v porovnaní s Izraelom prakticky nulová,“ zaznelo z úst hosťa.

    Slávny Mosad a utečenci

    V krajine sa navyše očakáva, že každý občan sa bude podieľať na aktívnej obrane či eliminácii útočníka, ak si to situácia vyžiada. Z pohľadu Izraelčanov by sa teda mohlo zdať, že život v Európe je trošku nudný. Szántó to však vidí inak a jedného dňa sa do Česka rád vráti.

    Na záver sa spravodajca ČT vyjadril aj k izraelskej tajnej službe Mosad a k utečencom. Skutočné operácie Mosadu a aureola, ktorá okolo toho je, sú však dve rozdielne veci. „Podľa môjho odhadu má Mosad asi 1 100 až 1 200 ľudí. Je to efektívna tajná služba, pretože jej nič iné nezostáva,“ konštatoval. Aj Mosad ale robí chyby ako každá iná tajná služba.

    Pokiaľ ide o utečencov, v táboroch ich vraj ubíja bezútešnosť, pretože nemajú žiadnu perspektívu budúcnosti. Preto mieria do Európy. Spravodajca prezradil, že sa im snaží pomáhať, ale nechcel to príliš rozoberať. Svojim deťom napríklad vysvetľuje, že na Vianoce nesmú chcieť toľko darčekov, pretože na svete existujú aj deti, ktoré nedostanú vôbec nič.

     

    - Reklama -