Európania pochopili, že sú ohrození, ale opatrenia neprijali, tvrdí izraelský minister obrany

    0
    Izraelský minister obrany Moše Jaalon (Autor: SITA)

    Ako príklad uviedol zmeny v zákonoch, ktoré by umožnili odpočúvanie potenciálnych teroristov. Vysvetlil v tejto súvislosti, že v Európe sa “rovnováha medzi bezpečnosťou a ochranou ľudských práv vychýlila na stranu ľudských práv”, ale upozornil, že “nemáme na výber: treba posilniť stranu bezpečnosti v záujme ochrany demokracie.” “V boji s terorizmom sme na jednej lodi – bránime západnú civilizáciu,” zdôraznil. 

    Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu ponúkol Francúzsku posilnenie spolupráce v oblasti boja s terorizmom a nariadil izraelským tajným službám, aby všemožne spolupracovali s francúzskymi a európskymi vyšetrovacími tímami, ktoré sa snažia identifikovať páchateľov útokov piatkových útokov v Paríži a zabrániť aj ich zopakovaniu. 

    Izraelský minister pre záležitosti tajných služieb Jisrael Kac dnes novinárov informoval, že k európskym partnerom sa z Izraela dostala informácia o tom, čo sa v Paríži dialo. “Tieto informácie pomôžu Francúzsku – a nielen Francúzom – vyrovnať sa s následkami, pričom nielen toho, čo sa stalo, ale aj s teroristickými útokmi v budúcnosti. Kac svoje vyhlásenie podľa Reuters ďalej nespresnil, ale avizoval prehĺbenie spolupráce v tejto oblasti. 

    Izraelský vojenský rozhlas dnes uviedol, že elektronické monitorovanie Sýrie a Iraku, kde Islamský štát dobyl značnú časť územia, by mohlo priniesť spravodajské informácie o zosnovaní útokov v Paríži. Izrael síce podľa miestnej televízie nevedel vopred o príprave útokov v Paríži, ale niekoľko hodín pred nimi sa objavili informácie naznačujúce, že IS niečo chystá. 

    Nemenovaný izraelský bezpečnostný zdroj avizoval, že Izrael vidí jasnú súvislosť medzi útokmi v Paríži, štvrtkovými samovražednými atentátmi v Bejrúte a haváriou ruského lietadla v Sinajskej púšti v Egypte. Izraelské bezpečnostné a tajné služby – Mossad a Šin Bet, ako aj vojenská rozviedka (Aman), patria k najefektívnejším vo svete. 

    - Reklama -