Európania musia odmietnuť extrémny nacionalizmus, xenofóbiu a nenávisť, vyzýva EK. Treba vraj zavrhnúť tých, ktorí sa snažia oživiť tieto ideológie

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    “Dňa 23. augusta 1939 podpísali nacistické Nemecko a Sovietsky zväz pakt Molotov-Ribbentrop, ktorý znamenal začiatok jednej z najtemnejších ér v nedávnej histórii nášho kontinentu,” uviedli vo vyhlásení podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans a eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová. “Totalitné režimy v Európe obmedzovali slobody ľudí, porušovali ich práva a z miliónov bežných občanov urobili obete ich ideológie.”

    Eurokomisári varovali, že pripomínanie “minulých hororov” je nevyhnutné, aby “sa zavrhli tí, ktorí sa snažia oživiť tieto ideológie”. “V Európskej únii nie je miesto pre extrémizmus, netoleranciu a útlak,” uviedli.

    Agentúra DPA pripomína, že pakt Molotov-Ribbentrop bola dohoda o neútočení podpísaná nacistickým Nemeckom a Sovietskym zväzom, ktorá rozdelila zvyšok Európy medzi tieto dve krajiny. Desiatky miliónov ľudí boli deportované, týrané a zabité týmito totalitnými režimami. Pakt vydržal necelé dva roky – Hitler napadol Sovietsky zväz v júni 1941.

    - Reklama -