Európa, dávaj si pozor na Turecko. Varuje americký The National Interest a pochvaľuje Slovensko…

    0
    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Autor: SITA)

    Obchod storočia. Aj takto môžeme nazvať veľkorysú ponuku lídrov EÚ, ktorú ponúkli Turecku. Ankara by mala dostať 3 miliardy eur na pomoc pri riešení pozastavenia migrácie do Európy. Ako bonus by sa mal tureckým občanom zjednodušiť vízový režim do Európy a tiež sa má znovu začať živo diskutovať o členstve Turecka v EÚ.

    The National Interest upozorňuje, že EÚ by sa skôr mala zachovať opačne. To znamená, dávať si veľký pozor na Turecko, osobitne na prezidenta Erdogana. Magazín tiež píše, že mnohí pozorovatelia nazvali Erdoganov návrh Bruselu za „špinavý obchod“. Spomína tiež, že nie všetky krajiny schvaľujú spoluprácu EÚ a Ankary, menuje krajiny V4, a teda Slovensko, Česko, Maďarsko a Poľsko. Pripomína tiež vyjadrenie maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý sa vyjadril, že „nechceme rokovať s Tureckom, aby nemalo dôvod si myslieť, že to je naša posledná šanca“.

    Podľa amerického časopisu o spoľahlivosti Ankary sa dá veľmi dlho diskutovať, takže Európa by mala byť na pozore a zvážiť spoluprácu. „Je celkom ohromujúce, ako pokryteckí môžeme byť tvárou v tvár hrozbe terorizmu a potrebe chrániť náš spôsob života. Zároveň tolerujeme porušovanie ľudských práv v Turecku a súhlasíme s Erdoganovými požiadavkami ho finančne podporovať,“ uvádza sa v článku.

    Celý článok v angličtine TU.

    - Reklama -