Eurokomisár tvrdo: Členské štáty sú povinné prijímať migrantov na základe kvót

    0
    Eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos a minister vnútra Robert Kaliňák. (Autor: TASR)

    “Opakovane som povedal, že zdieľanie zodpovednosti a solidarity je morálnou, politickou a právnou povinnosťou. Nemôžeme a nesmieme nechať štáty na vonkajšej hranici Únie osamotené,” odvetil na otázku českého novinára Avramopulos.

    Český minister vnútra Milan Chovanec v pondelok po zasadnutí vlády povedal, že vzhľadom na zhoršenú bezpečnostnú situáciu a nefunkčnosť kvótového systému už v rámci neho neprijme žiadnych migrantov.

    Na budúci týždeň eurokomisia zverejní pravidelnú správu o stave prerozdeľovacieho mechanizmu. “Spresníme náš postoj k uplatneniu právnych krokov voči členským štátom, ktoré nerelokovali nikoho alebo neponúkli takmer žiadne miesta pre migrantov,” avizoval Avramopulos.

    ČR chce o kvótach s Úniou hovoriť. Pripravuje sa ale na prípadné kroky Európskej komisie, ktorá má právo vynucovať európsku legislatívu a spoločne prijaté rozhodnutia. Od schválenia kvót na prerozdeľovanie migrantov ministrami vnútra členských štátov Únie prijala ČR len 12 z celkového počtu 2600 osôb.

    - Reklama -