Euro sem, euro tam… A je po rezerve. Rozdeľoval Fico dotácie, ako sa mu chcelo?

    0
    Eurobankovky a mince (Autor: SITA)

    Podľa denníka SME premiér za posledné štyri roky vládnutia rozdal z rezervy viac ako 16 miliónov eur. Najväčší obnos rozdal tesne pred prezidentskými voľbami. Míňanie rezervy nemá žiadne konkrétne pravidlá, no mala by sa používať hlavne v krízových situáciách na krytie mimoriadnych výdavkov. „V súčasnej podobe je nástrojom politického marketingu,“ prezradil svoj názor šéf INEKO Peter Goliaš.

    Úrad vlády by mal každý rok výdaje z rezervy uverejniť na svojej stránke. Informácie za rok 2015, ale stále nie sú kompletné. Údajne sú ešte stále podrobené kontrole a kompletizujú sa. „Ak premiér rozdáva peniaze bez kritérií a nezverejňuje ich použitie, ide podľa mňa o zneužitie verejných zdrojov s cieľom udržať si čo najväčšiu popularitu a moc,“ hovorí Goliaš.

    Riaditeľ Transparency International Slovensko Gabriel Šípoš zase navrhuje rezervu úplne zrušiť. „Nevidím problém v tom, aby pri naozaj vážnych krízových situáciách parlament upravil rozpočet a cielene vyčlenil peniaze na ich riešenie,“ vysvetľuje. Podľa neho by mal Ficove kroky kontrolovať Najvyšší kontrolný úrad. Medzi premiérovými obdarovanými bol aj kontroverzný masér Kostka, ktorý si z rezervy „uchmatol“ 20-tisíc eur. 

    - Reklama -