Estónsko presadzuje nadnárodný orgán pre vyšetrovanie zločinov komunizmu

    0
    Vlajka Estónska (Autor: Facebook, World Tour & Travels)

    Celoeurópsky deň spomienky na obete komunistických a nacistických režimov bol zavedený v apríli 2009 uznesením Európskeho parlamentu.

    V rámci tohto spomienkového dňa sa v niektorej z metropol krajín EÚ stretávajú európski ministri spravodlivosti a zástupcovia združení obetí totalitarizmu, ako aj zástupcovia štátnych a súkromných inštitúcií a organizácií skúmajúcich zločiny totalitných režimov. Tohoročné stretnutie sa bude už druhýkrát konať v Tallinne.

    Estónci ministerské rokovania zamerali na otázku založenia nadnárodného orgánu pre vyšetrovanie zločinov komunistických režimov a trestných činov neodsúdených osôb, ktoré nepodliehajú premlčacej lehote.

    Nadnárodné vyšetrovanie zločinov komunistických režimov je iniciatívou Platformy európskej pamäte a svedomia (PEMC), ktorá bola založená v roku 2011 v súlade s uvedeným uznesením Európskeho parlamentu.

    Na zasadnutie ministrov nadväzuje konferencia “Dedičstvo zločinov komunistických režimov v Európe 21. storočia” a vo večerných hodinách aj výstava s názvom “Éra komunizmu”, ktorá sa uskutoční v Estónskom námornom múzeu.

    - Reklama -