Éru amnestií si pamätám ešte ako novinár. Presne viem, čo sa v tom období dialo, hovorí Erik Tomáš. Toto však treba podľa neho dodať

    0
    Erik Tomáš (Autor: TASR)

    Poslanec Smeru-SD Erik Tomáš ako prvý poslanec z najsilnejšej vládnej strany vyhlásil, že bude hlasovať za zrušenie tzv. Mečiarových amnestií. Podľa jeho slov prezentoval tak svoj názor, ktorý vyplýva z jeho osobných skúseností s kauzami tajnej služby pod vedením Ivana Lexu. „Ako novinár som sa im venoval a presne viem, čo sa v tom období dialo.  Preto som povedal, že chcem hlasovať za zrušenie amnestií a bolo by dobré, keby sa našla právne čistá cesta,“ uviedol pre Pluska.sk.

    Tomáš neskrýva radosť, že sa našlo právne čisté riešenie, ktoré by na konci mohlo viesť k objasneniu zavlečenia Michala Kováča mladšieho do cudziny. „Toto je pre mňa kľúčové. Ale treba zároveň dodať, že súčasťou návrhu je aj zrušenie Kováčových milostí,“ vyjadril sa s tým, že tak, ako je dlhodobo známy postoj strany na amnestie, ktoré považujú za morálny suterén, je dlhodobo známy aj názor ďalšej koaličnej strany – Most-Híd. „Most je teraz súčasťou koalície a myslím si, že aj toto bol dôležitý názor do diskusie, ktorú sme viedli k zrušeniu Mečiarových amnestií,“ skonštatoval.

    Pri otázke, či bude smerácky klub hlasovať jednotne, si už Tomáš taký istý nebol. „Ja osobne môžem za seba povedať, že budem hlasovať za zrušenie amnestií,“ zopakoval. Tému zrušenia amnestií otvorili opoziční poslanci, no po návrhu zo strany premiéra, ktorý prezentoval tento týždeň, niektorí začali hovoriť, že je to pasca či hra. Ficov mediálny poradca v tom však má jasno „ Ak naozaj opozícia chce, aby bolo spravodlivosti učinené zadosť, mala by tento návrh podporiť a prestať politikárčiť.“ V závere rozhovoru dodal, že bez Smeru a SNS to nejde. „Očakávam od opozície, že prekoná svoje egá a v takejto dôležitej otázke pre Slovensko sa spojí s vládnymi stranami,“ uzavrel.

    - Reklama -