Erdogan stále nemá dosť. Americký útok na sýrsku základňu je pozitívny krok, ale nestačí, vyhlásil

    0
    Recep Tayyip Erdogan (Autor: TASR)

    Rusko aj USA sú spolupredsedajúcimi krajinami ISSG, ktorej členmi sú takmer dve desiatky svetových a regionálnych veľmocí a ktorá sa stretáva pravidelne vo švajčiarskej Ženeve.

    Vyslanec v esemeske zaslanej agentúre AP napísal: “V súčasnosti fungujeme v režime krízového riadenia.” Ďalej to však nespresnil.

    Toto oznámenie je zatiaľ najjasnejším signálom, že prvá vojenská cielená akcia americkej armády proti silám sýrskeho prezidenta Bašára Asada by mohla negatívne ovplyvniť takmer trojročné mierové snahy vyslanca OSN.

    Raketový útok na sýrsku leteckú základňu Šajrát, ktorú dnes zasiahlo približne 60 rakiet Tomahawk vypálených z torpédoborcov v Stredozemnom mori, bol podľa amerického prezidenta Donalda Trumpa odvetou za utorňajší chemický útok na mesto Chán Šajchún, pri ktorom zahynulo takmer 100 sýrskych civilistov. Spojené štáty pripisujú zodpovednosť zaň vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

    Vopred premyslená akcia

    Sýrske ministerstvo zahraničných vecí označilo utorkový chemický útok s desiatkami obetí na severe Sýrie za “vopred premyslenú akciu, ktorej cieľom bolo získať dôvod na podniknutie amerického útoku proti sýrskej armáde”.

    Ministerstvo označilo dnešný raketový útok Spojených štátov, ktorý vážne poškodil leteckú základňu Šajrát v sýrskej provincii Homs, za “do očí bijúcu agresiu”.

    Rezort sýrskej diplomacie v dnešnom vyhlásení uviedol, že skutočným cieľom amerického útoku je “oslabiť silu sýrskej armády v jej boji proti teroristickým skupinám”.

    Nestačí to

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že dnešný americký raketový útok na základňu sýrskych vzdušných síl bol “pozitívnym” krokom, ktorý však nebude stačiť.
     
    “Stačí to? Podľa môjho názoru to nestačí,” povedal Erdogan na predreferendovom zhromaždení v provincii Hatay na juhu Turecka neďaleko sýrskej hranice.

    Podľa štátnej tlačovej agentúry Anadolu turecký prezident uviedol, že na ochranu Sýrčanov treba urobiť viac.
     
    - Reklama -