Erdogan povedal vážne slová na adresu Nemecka. Čaká, že po voľbách bude všetko inak

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová víta na summite G20 v Hamburgu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana (Autor: TASR)

    Počas svojho prejavu na podnikateľskom fóre v meste Isparta na západe Turecka Erdogan prirovnal aktuálne vzťahy s Nemeckom so situáciou v Holandsku zo začiatku roka. Poukázal na fakt, že krátko pred marcovými voľbami v Holandsku, deklarovala tamojšia vláda za nevítaných tureckých ministrov, ktorí chceli viesť aj v holandských mestách kampaň pred tureckým referendom o zmenách v ústave. Tento incident vyvolal medzi Ankarou a Amsterdamom značné napätie.  

    “Teraz môžeme vidieť, že Nemecko používa rovnakú taktiku. Myslím si, že po voľbách (v Nemecku) sa opäť všetko vráti do normálu,” citovala Erdogana turecká štátna agentúra Anadolu.

    Vzťahy medzi Ankarou a Berlínom sa vyostrili po tom, ako turecké úrady v rámci širších bezpečnostných opatrení zadržali desať ľudskoprávnych aktivistov spoločne s nemeckým občanom Petrom Steudtnerom a riaditeľkou tureckej pobočky organizácie Amnesty International.

    Nemecko podľa Turecka ukrýva kurdských a krajne ľavicových militantov vrátane vojenských hodnostárov a ďalších ľudí spojených s vlaňajším neúspešným pokusom o puč v krajine. Berlín všetky takéto tvrdenia odmieta.

    - Reklama -