Erdogan odkláňa Turecko od Európy. Vstup krajiny do EÚ je čoraz nereálnejší, myslí si eurokomisár

    0
    Vlajka EÚ (Autor: SITA)

    Turecko sa podľa Hahna už dlhší čas vzďaľuje od EÚ. Autoritárska politika tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a pripravovaná zmena ústavy smerom k prezidentskému systému znamenajú “odklon od Európy”.

    Eurokomisár pre rozšírenie nevylúčil, že krajiny EÚ mohli by sa mohli čoskoro zaoberať prípadným prerušením prístupových rokovaní s Ankarou. V decembri sa síce vyslovili za ich pokračovanie, ale túto situáciu je hocikedy možné prehodnotiť na základe aktuálneho vývoja.

    Hahn v súčasnosti nedáva žiadnu šancu ani zavedeniu bezvízového styku pre Turkov žijúcich v EÚ. Bezvízový styk je podľa neho vylúčený dovtedy, kým Turecko odmieta splniť hlavné prístupové kritériá, ako je napríklad úprava protiteroristického zákona, ktorý sa v súčasnej dobe používa tiež na prenasledovanie opozície a kritikov vlády.

    Vzťahy medzi Tureckom a niektorými európskymi krajinami sú v už niekoľko týždňov napäté okrem iného z dôvodu odmietnutia účasti tureckých politikov na kampani pred aprílovým referendom o ústavných zmenách na ich území.

    - Reklama -