Erdogan naďalej pokladá Asada za zodpovedného za smrť najmenej pol milióna ľudí, no nebráni sa dialógu

    0
    Recep Tayyip Erdogan (Autor: TASR)

    „Dvere politiky, ako viete, sú vždy, až do poslednej chvíle otvorené,“ povedal Erdogan novinárom na palube lietadla, ktorým sa vracal z konferencie o Sýrii v Rusku. Informoval o tom v piatok denník Hürriyet i ďalšie médiá.

    „Nebolo by fér tvrdiť, že z niečoho takého (dialógu s Damaskom) nemôže vzísť nič dobré a vopred to zamietnuť,“ dodal turecký prezident.

    Erdogan je vytrvalým podporovateľom sýrskych povstalcov, ktorí sa snažia zosadiť sýrskeho prezidenta Bašára Asada, a aj samotný turecký líder opakovane vyzýval Asada na odstúpenie – vlani v jednom momente dokonca naznačil, že už je naplánované vyslanie tureckej armády na sever Sýrie, kde by bojovala za ukončenie vlády susedného lídra.

    Erdogan nedávno tiež naznačil, že naďalej pokladá Asada za zodpovedného za smrť najmenej pol milióna ľudí v Sýrii.

    Avšak Turecko sa pripojilo k Rusku a Iránu, kľúčovým podporovateľom vlády v Damasku, a táto trojica sa snažila o zmiernenie násilia v Sýrii.

    Lídri spomínaných troch krajín sa tento týždeň stretli v ruskom letovisku Soči, kde ruský prezident Vladimir Putin získal súhlas od svojich partnerov, že uskutočnia kongres o sýrskom národnom dialógu, zameranom na náčrt novej ústavy.

    Erdogan v rozhovoroch pre médiá zakaždým potvrdil svoj nemenný odpor voči zapojeniu hlavného zoskupenia sýrskych Kurdov do dialógu. Zoskupenie je známe pod skratkou PYD a má milície známe ako YPG.

    Erdogan vyhlásil, že Asad je tiež proti účasti tohto zoskupenia. Prezident tak reagoval na otázku reportéra o opätovnom otvorení dialógu s Damaskom.

    - Reklama -