Erdogan mal audienciu u pápeža vo Vatikáne. V Ríme platil zákaz demonštrácií

    0
    Pápež František (v strede), turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vľavo) a jeho manželka Emine (vpravo). (Autor: TASR)

    Audiencia Erdogana u pápeža Františka bola historická, pretože Erdogan je po 59 rokoch prvým tureckým prezidentom na návšteve vo Vatikáne. Pobyt tureckého lídra v svätom meste sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia i protesty.

    Na veľkej časti územia Ríma platí od nedele do pondelka večera zákaz demonštrácií a protestných zhromaždení. V súvislosti s tým v tejto časti mesta hliadkuje približne 3500 policajtov.

    “Strany hovorili o situácii (v Turecku), podmienkach pre katolícku komunitu, snahe prijať mnoho utečencov a s tým spojených výziev,” píše sa vo vyhlásení Vatikánu po skončení audiencie. “Pozornosť sa potom obrátila na situáciu na Blízkom východe, s osobitným odkazom na postavenie Jeruzalema, zdôrazňujúc potrebu podporovať mier a stabilitu v regióne prostredníctvom dialógu a rokovaní, rešpektujúc ľudské práva a medzinárodné právo.”

    V článku pre nedeľné vydanie denníka La Stampa Erdogan povedal, že počas návštevy u pápeža bude za najväčšiu prioritu považovať Jeruzalem, pretože jeho štatút “je ústredným problémom pre moslimov i kresťanov, a obaja – pápež a ja – sme sa zaviazali chrániť status quo”.

    V Ríme sa stovky kurdských aktivistov zišli na proteste s názvom “Erdogan nie je vítaný, Rím vás tu nechce”, ktorý sa konal v priestoroch mauzólea Castel Sant'Angelo neďaleko Vatikánu.

    Demonštráciu rozohnali príslušníci poriadkovej polície po tom, ako sa aktivisti pokúsili vydať na nepovolený pochod. Policajti zadržali dve osoby, úrady teraz kontrolujú záznam z podujatia a pátrajú po ďalších podozrivých.

    Pápež František a prezident Erdogan sa naposledy stretli v roku 2014 počas pápežovej návštevy Turecka.

    Ako doplnila agentúra DPA, vzťahy Vatikánu s Ankarou sa dostali na bod mrazu v júni 2016.

    Pápež František totiž v júni 2016 na začiatku svojej trojdňovej návštevy Arménska odsúdil hromadné vyvraždenie 1,5 milióna Arménov jednotkami osmanských Turkov z rokov 1915-16 a nazval to genocídou. Ide o termín, proti ktorému Turecko rozhodne namieta a dokonca aj uvedený počet obetí pokladá za prehnaný.

    - Reklama -