Erdogan: Východný Jeruzalem je hlavným mestom budúceho palestínskeho štátu

    0
    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho manželka Emine počas zhromaždenia 17. apríla 2017 v Ankare (Autor: TASR)

    Organizácia islamskej spolupráce (OIC) uznala „východný Jeruzalem za hlavné mesto štátu Palestína a vyzvala všetky krajiny na uznanie štátu Palestína s východným Jeruzalemom ako jeho okupovaným hlavným mestom“.

    OIC zvolala mimoriadny samit, aby sformulovala spoločnú reakciu na rozhodnutie prezidenta USA Donalda Trumpa uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Podľa zdrojov agentúry DPA sa na samite zúčastnilo viac ako dvadsať lídrov a celkovo malo na ňom zastúpenie 56 krajín.

    V roku 2012 Valné zhromaždenie OSN uznalo štát Palestína ako nečlenský pozorovateľský štát, pripomína DPA.

    Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v závere samitu vyhlásil, že bude požadovať hlasovanie Valného zhromaždenia OSN s cieľom anulovať členstvo Izraela v OSN a požiada o plnohodnotné palestínske členstvo v OSN. Taktiež sa bude snažiť dosiahnuť, aby Bezpečnostná rada OSN rozhodla o anulovaní kroku USA uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Podľa Abbása si Washington ako stály člen Bezpečnostnej rady OSN nemôže uplatniť právo veta v prípadoch, keď je sťažnosť namierená proti USA.

    Abbás tiež vyhlásil, že Palestínčania od „tejto chvíle“ nebudú akceptovať nijakú úlohu Spojených štátov v blízkovýchodnom mierovom procese. Žiadal tiež zriadenie „nového mechanizmu“ vedeného OSN na presadenie palestínskeho štátu s východným Jeruzalemom ako jeho hlavným mestom. Trumpovo rozhodnutie označil za „zločin“, ktorý ohrozuje svetový mier.

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na samite ostro kritizoval Izrael, pričom ho nazval okupačnou mocnosťou a „teroristickým štátom“. O jeho podobných vyjadreniach sme písali aj TU. V prejave vyhlásil, že otázka Jeruzalema je pre moslimov úplne kľúčová a nemožno v nej robiť žiadne kompromisy. Moslimovia podľa neho nebudú akceptovať útoky na svoje posvätné miesta. Vyjadril presvedčenie, že „by sa mal urýchliť proces, ktorý začlení Palestínu do medzinárodných dohôd a inštitúcií“. 

    Podľa Erdogana je blízkovýchodný mierový proces v súčasnosti po Trumpovom kroku uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela ukončený a je „vylúčené“, aby Washington robil sprostredkovateľa medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi. Tiež uviedol, že východný Jeruzalem je hlavným mestom budúceho palestínskeho štátu. Vyzval krajiny sveta, ktoré tak doposiaľ neurobili, aby tento štát uznali. Trumpovo rozhodnutie ohľadne Jeruzalema, ktoré je podľa Erdogana v rozpore s medzinárodným právom, pritom označil za neplatné. Erdogan tiež podľa agentúry DPA podotkol, že palestínske územie sa v dôsledku expanzie izraelského teritória neustále zmenšuje.

    V Jeruzaleme, najmä v jeho východnej časti, sa nachádzajú lokality významné pre judaizmus, kresťanstvo aj islam. Izrael považoval vždy Jeruzalem za svoje hlavné mesto, kým Palestínčania si nárokujú východný Jeruzalem – obsadený Izraelom od roku 1967 – ako metropolu pre svoj budúci nezávislý štát.

    - Reklama -