Eliška Hašková Coolidge prehovorila na podporu Donalda Trumpa. O USA povedala šokujúcu vec

    0
    Eliška Hašková Coolidge (Autor: Hans Štembera)

    „Na základe toho, čo viem o Hillary Clintonovej, si myslím, že by nebolo dobré, keby sa stala prezidentkou,“ podotýka žena, ktorá v súčasnosti vyučuje v susednej Českej republike kurzy spoločenského správania. V Československu vyrastala do roku 1949, keď s mamou a bratom emigrovali.

    Svoju kariéru začínala Hašková Coolidge u Johna Fitzgeralda Kennedyho, ktorému redigovala prejavy. Krátko po jej nástupe však došlo k atentátu. „Prezident Kennedy bol pre Ameriku dôležitý v tom, že ju povzbudil. Bol to veľmi charizmatický človek, mal kúzlo osobnosti, ktoré dokázalo ľudí pozdvihnúť, ale nemyslím si, že to bol najlepší prezident. Lyndon B. Johnson, ktorý nastúpil po ňom, bol oveľa lepší. Ale Kennedy bol určite muž v správny čas na správnom mieste,“ uviedla Hašková Coolidge. A prehovorila aj o jeho manželke Jacqueline.

    „Bola to veľmi krásna, pôvabná a vzdelaná žena, ktorá vedela reprezentovať. Bola veľmi mladá, mala dve malé deti a bola viazaná protokolom. Navyše mala neverného manžela, čo jej tiež nepomáhalo. Nerada by som sa však plietla do jej osobného života. Skrátka si myslím, že to nemala v živote ľahké,“ podotkla.

    O prezidentovi Johnsonovi, ktorý vládol v rokoch 1963 až 1969, hovorí, že to bol posledný prezident z Demokratickej strany, ktorého mohla obdivovať. „Bol to veľmi vyrovnaný a hlavne poctivý človek. V Bielom dome sme mali etický kódex, ktorý bol spísaný na štyroch stranách. Diskusia o peniazoch v tom čase v Bielom dome neexistovala. Všetci sme vedeli, čo sa od nás očakáva. Boli sme tím,“ opisuje.

    Silným lídrom a dokonalým stratégom bol podľa jej slov aj jeho nástupca, republikán Richard Nixon, ktorý rezignoval ako prvý americký prezident v histórii v súvislosti s aférou Watergate. „Nebola pritom ani zďaleka taká závažná – a to desaťkrát podčiarkujem – ako aféra Hillary Clintonovej s jej nadáciou a osobným serverom na ministerstve zahraničných vecí,“ domnieva sa Hašková Coolidge.

    Ronalda Reagana potom považuje za jedného z velikánov Ameriky, blízko mala podľa svojich slov aj k Georgovi Bushovi staršiemu.

    „Junior urobil chyby. Myslím si však, že to bolo len zo snahy dokázať svojmu otcovi, že na rozdiel od svojej mladosti je už vyspelý a seriózny a že zvládne ísť v šľapajach svojho otca. Prestrelil, ale neúmyselne. Bol skôr naivný. Nebol to správny človek na správnom mieste,“ podotkla k ďalšej hlave štátu.

    V závere rozhovoru sa vyjadrila aj k súčasnému republikánskemu kandidátovi Donaldovi Trumpovi, ktorého bude voliť, aj keď nesúhlasí s jeho urážlivými tweetmi a neokrôchaným správaním. „Nepáči sa mi jeho sako a hnusné vlasy, ale stále si myslím, že je to človek, ktorý je v biznise na vrchole a ktorý ľuďom dáva nádej na lepšie časy. Pretože má práve tie exekutívne schopnosti a dokáže sa dohodovať. Ak oddelí vládnu službu od svojich obchodných záležitostí, tak to povedie k nejakej zmene, ktorú Amerika potrebuje. Toto vidím ako jedinú cestu,“ poznamenala. Skvelou voľbou je podľa nej už len jeho viceprezident Mike Pence.

    „Amerika spí a potrebuje človeka, ktorý ľudí trochu pobúri. Keď pôjdete do mestečiek, uvidíte tučných ľudí sediacich pred televíziou, ktorí nemajú záujem absolútne o nič, čo sa deje v ich štáte a vo svete už vôbec nie. To nemôže pokračovať. To nie je tá Amerika, ktorú som kedysi poznala. Musíme v sebe opäť prebudiť záujem o svetové dianie, a preto potrebujeme prezidenta, ktorý dokáže viesť,“ uzavrela s tým, že treba len urobiť hrubú čiaru medzi podnikaním a štátnou službou.

    - Reklama -