Ekonómka Šichtařová navrhuje rozdelenie Ukrajiny. Láme palicu nad EÚ a hovorí: Po odchode Británie môže nasledovať Slovensko

    0
    Markéta Šichtařová, ekonómka (Autor: Reprofoto: youtube.com)

    „Darí“ sa podľa vás protiruským sankciám? Napríklad benátska regionálna vláda ich teraz odmietla, rovnako ako „západný“ pohľad na Krym.

    Záleží na tom, čo máte na mysli pod pojmom, či sa sankciám „darí. Ak máte na mysli, či skutočne nejako zásadne drvia ruskú ekonomiku, potom odpoveď znie, že nie, ich efekt je relatívne malý. To, že ruská ekonomika je dlhodobo v útlme, je dané nie sankciami ako takými, ale dlhodobou nízkou cenou ropy na svetových trhoch. Výsledkom sú nižšie príjmy do ruského štátneho rozpočtu, než na aké bolo Rusko dlhodobo zvyknuté. Práve tento jav vyvolal v Rusku už vlani recesiu.

    Samozrejme, keď k tomu pridáme sankcie, ich efekt sa tým násobí, ale rozhodne nie sú tou primárnou príčinou ruských problémov. A práve efekt sankcií na krajiny EÚ nie je zase až taký obrovský. Štatistika ukazuje, že väčšina krajín sa od ich zavedenia dokázala pomerne úspešne preorientovať na západné trhy, takže problémy majú len niektoré podniky.

    Stále si myslím, že sankcie boli zvolené tak, aby „akože boli, ale pritom aby nijako zásadne ani jednej strane neuškodili. Jednoducho vlk v podobe verejnej mienky sa nažral a koza zostala skoro celá. 

    Zdá sa, že Ukrajina je „čiernou dierou“ na peniaze. Vzhľadom na asociačnú dohodu to pre nás asi nie je tá najlepšia správa…

    Ukrajina je a ešte dlho bude veľký európsky bolehlav. Je to proste nárazníkové pásmo medzi západnou Európou a Ruskom. Západná Európa „nemôže, či skôr nechce vzdať svoj záujem o Ukrajinu, aby to nevyzeralo, že ju obetovala Rusku a že je teda Európa slabá, keď tak ľahko Rusku ustupuje. Na druhú stranu o Ukrajine ako celku sa skutočne nedá jednoznačne povedať, že patrí kultúrne do západnej Európy, rozumejme do EÚ.

    Východná Ukrajina je úplne iná ako Ukrajina západná. Takí politickí mačkopsi nikdy v histórii nerobili dobrotu. Stále si myslím, že nie je tak úplne zlý nápad zabudnúť na táraniny o nedeliteľnosti územia, usporiadať v jednotlivých okresoch referendá a potom podľa ich výsledku jednoducho Ukrajinu pokojne rozdeliť demarkačnou čiarou na západ a východ. Potom by bol na dnešných vojnových územiach asi pokoj.

    Máme sa obávať Brexitu, teda odchodu Veľkej Británie z EÚ? 

    Brexitu sa nebojím. Skôr sa obávam, že k nemu nedôjde. Pre samotných Britov by bol podľa môjho názoru Brexit skôr neutrálny, až mierne pozitívny. Stratili by ním na politickej sile, stratili by v zahraničnej politike, ale získali by najmä na príjmoch Londýnskeho City, ktoré tvoria značný podiel britskej ekonomiky. Pokiaľ ide o zvyšok EÚ, tam je to jednoznačnejšie – po ekonomickej i geopolitickej stránke by bol  Brexit stratou. Z EÚ by odišla jedna z najsilnejších krajín, naopak do EÚ sa hrnú slabé krajiny typu Ukrajina. To, samozrejme, výhrou pre EÚ ako takú nie je. Otázka je, či nás to musí trápiť.

    Ja by som to tak čierno nevidela. Brexit by síce torzo EÚ oslabil, ale na druhej strane by zase vyvolal ďalšie odstredivé tendencie z EÚ – Maďari, Slováci, Rakúšania, Dáni… Je možné, že aj Česi, by začali tiež diskutovať o referendách o vystúpení z EÚ. A tieto odstredivé tendencie by možno – zdôrazňujem možno – mohli Brusel donútiť k sebareflexii. Pretože vrcholní politici EÚ stoja a padajú na prežití EÚ, urobili by všetko, aby jej drobeniu zabránili. Oni doteraz v Brexit neveria, ale ak by k nemu naozaj došlo, uvideli by, že problém je skutočne vážny. A tak ako Angličania dali Škótom viac samostatnosti, keď Škóti začali mať zajačie úmysly, možno by aj Brusel po Brexite konečne pochopil svoju situáciu a dal nespokojným krajinám viac slobody, čo by pre nás bolo jednoznačne pozitívne.

    Smola je, že v tento optimistický scenár moc neverím. Zadubenec zvyčajne zadubencom už zostane a chyby bude navždy hľadať inde ako v sebe.

     O vstup do EÚ usilujú Čierna Hora aj Bosna a Hercegovina. Budú pre EÚ obohatením? 

    Keď bohatí, silní a sebavedomí odchádzajú – tým myslím Briti, ale chudobní a slabí prichádzajú, výhra pre celok to rozhodne nie je. 

    - Reklama -