Egyptskí vojaci zabili 12 turistov.Prečítajte si, ako to zdôvodnili

    0
    Egyptské špeciálne jednotky (Autor: SITA)

    Najmenej 12 turistov zahynulo po tom, čo sa ich vozidlá dostali pod paľbu egyptských bezpečnostných zložiek. Egyptské ministerstvo vnútra konštatovalo, že egyptské sily zaútočili na turistickú skupinu omylom, keď v oáze Bahariya nachádzajúcej sa v Západnej púšti prenasledovali teroristov.

    Zasiahnutá turistická skupina pochádzala z Mexika. Zatiaľ však nie je známe, či sa na mieste nešťastia nachádzali aj občania ďalších krajín. „Mexiko odsudzuje tieto činy voči našim občanom a vyzýva egyptskú vládu, aby dôkladne prešetrila, čo sa stalo,“ povedal po útoku mexický prezident Enrique Peña Nieto.

    Nemali povolenie

    Hovorca egyptského ministerstva pre turizmus konštatoval, že turistická skupina nemala správne povolenie na pobyt v oblasti, v dôsledku čoho možno jej prítomnosť označiť za nelegálnu. Egyptské ministerstvo vnútra zároveň informovalo, že už došlo k vytvoreniu „pracovnej skupiny, ktorá má vyšetriť príčiny a okolnosti incidentu, ako aj oprávnenie na pobyt turistickej skupiny“.

    Boj o turizmus

    Egyptské vládne sily v súčasnosti bojujú proti islamistickým povstalcom, ktorí zintenzívnili svoju aktivitu po tom, čo egyptská armáda v polovici roka 2013 zvrhla islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Egyptská odnož Islamského štátu zabila už niekoľko stoviek egyptských vojakov. Boje medzi egyptskými silami a islamistami sa doteraz sústredili na územie Sinajského poloostrova, v nedeľu však Islamský štát vyhlásil, že jeho bojovníci odrazili egyptských vojakov aj v Západnej púšti.

    Incident s turistami môže byť ďalšou ranou pre egyptský turizmus, ktorý je pre ekonomiku Egypta kľúčový. Zatiaľ čo v roku 2010 navštívilo krajinu asi 15 miliónov turistov, do roku 2014 toto číslo kleslo asi na 10 miliónov.

    Pôvodný článok v angličtine nájdete TU

    - Reklama -