EÚ nás ženie do záhuby. Už ide len o udržanie moci, píše sa v komentári

    0
    Šimon Krbec, riaditeľ Výskumného centra archeológie zla (Autor: archív)

    Reakcie európskych vodcov na výsledky britského referenda podľa jeho slov s definitívnou platnosťou potvrdili, že na čele kontinentu momentálne stoja politici, ktorí sa čoraz intenzívnejšie dostávajú do otvoreného konfliktu s princípmi demokratického vládnutia. „Otázkou súčasnosti už nie je, či sa európske vládnuce elity ešte viac ,odtrhnú od reality‘. Otázkou je, čo všetko urobia pre to, aby si udržali svoju moc,“ podotkol s tým, že arogancia a pocit vyvolenosti sa stávajú štandardom európskej politickej kultúry. „Politické elity sa uzatvárajú v paranoidnom svete vlastnej výlučnosti a ich izolácia a pocit osamelosti začínajú znepokojujúcim spôsobom pripomínať osudy diktátorov 20. storočia,“ poznamenal Krbec.

    Výsledky britského referenda sú podľa jeho názoru de facto pochopiteľné – Európska únia totiž v uplynulom desaťročí vyprodukovala niekoľko zásadných neúspechov.

    Iracionálni vidiečania?

    „Politika súdržnosti k zmierneniu regionálnych nerovností neviedla a ekonomické rozdiely medzi východom a západom Únie zostávajú priepastné. Spoločnú európsku menu sa síce podarilo zachrániť, ale eurozóna má to najhoršie možno ešte len pred sebou. V uplynulých dvanástich mesiacoch Európska komisia nedokázala prísť ani s riešením migračnej krízy. Podľahla tlaku Nemecka, uzavrela potupnú dohodu s autoritárskym Tureckom a jediné, čo sa jej podarilo presadiť, je nezmyselný systém prerozdeľovania migrantov, ktorý Úniu politicky rozštiepil na dve polovice. Bez ohľadu na nesporné pozitíva európskej integrácie sa nemôžeme nikomu čudovať, že so súčasnou podobou Únie nesúhlasí,“ vymenúva Krbec. Ako si však všíma ďalej, vládnuca elita tú racionalitu vidieť nechce, a tak za výsledkami vidí iracionálne voliacich vidiečanov.

    „Dejiny európskym vodcom dneška určite odpustia to, že sa z Európy nestala obnovená superveľmoc. V spätnom pohľade sa tento plán zdá byť príliš pochabý a ambiciózny. Dve svetové vojny Európu zdevastovali vo väčšej miere, než sme si zatiaľ boli ochotní pripustiť. Európania však ,elitám‘ nikdy neodpustia, ak proces európskej dezintegrácie kontinent uvrhne späť do biedy, chaosu a utrpenia,“ uzavrel Krbec.

    - Reklama -