ENVIRO: Aktivisti sú proti snahe EÚ meniť zákony o ochrane prírody

    0
    Európska komisia (Autor: Veronika Žilková)

    Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ), Ochrana dravcov na Slovensku (RPS), Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko a WWF-DCP Slovensko tlmočili ministrovi obavy ďalších organizácií a odbornej verejnosti zo snáh EK prehodnotiť efektívnosť existujúcich smerníc EÚ na ochranu prírody, konkrétne Smernicu o vtákoch a Smernicu o biotopoch, s cieľom zistiť, či sú dostatočne účinné. Ministra tiež informovali, že internetovú petíciu s názvom Hlas pre prírodu (anglický názov Nature Alert) proti iniciatíve EK a za zachovanie existujúcich zákonov už podpísalo viac ako 300 000 tisíc občanov v celej únii. Žiga ocenil doterajšiu spoluprácu mimovládnych organizácií v oblasti ochrany prírody a dodal, že envirorezort súčasný proces prehodnocovania smerníc EÚ o vtákoch a biotopoch v EÚ pozorne sleduje.

    Európske zákony na ochranu prírody sú podľa aktivistov z celosvetového hľadiska považované za najefektívnejšie v oblasti ochrany vzácnych druhov živočíchov, rastlín a biotopov. Vďaka týmto zákonom má Európa v súčasnosti najväčšiu sústavu chránených území známu ako Natura 2000, ktorá celkovo pokrýva približne jednu pätinu územia súše a štyri percentá územia mora. “Desať rokov nám trvalo, kým sme na Slovensku zaviedli do praxe existujúcu legislatívu EÚ. Nové európske pravidlá EÚ by priniesli neistotu pre plánované investície, paralyzovali by ochranu prírody a zároveň by si vyžiadali nové administratívne a finančné opatrenia a dlhodobé rokovania,” konštatovala Tatiana Nemcová zo SOS/BirdLife Slovensko. Súčasná európska legislatíva podľa nej poskytuje vhodný a efektívny rámec ochrany prírody, pričom komplikácie si často členské krajiny vytvárajú jeho nevhodnou implementáciou na národnej úrovni. “Bola by škoda, keby sme všetko museli budovať od začiatku a možno aj s oveľa komplexnejšími pravidlami,” uzavrela.

    Ochrana biodiverzity bude jednou z dôležitých tém Ministerstva životného prostredia počas slovenského predsedníctva Slovenska v EÚ. Minister v tejto súvislosti prerokoval s ochranármi aj iniciatívy plánované v rámci predsedníctva a dohodol sa s nimi na odbornej spolupráci v oblasti ochrany prírody.
     

    - Reklama -