Dzurinda: Slovensko je znova „čiernou dierou Európy“

    0
    Mikuláš Dzurinda (Autor: TASR)
    Dzurinda pripomína hneď v nadpise svojho komentára výrok americkej exministerky zahraničných vecí Madeleine Albrightovej, ktorá v roku 1997 o Slovensku povedala, že je to „čierna diera Európy“. Tieto slová padli po únose syna vtedajšieho prezidenta Michala Kováča a vražde jedného z kľúčových svedkov Roberta Remiáša, do ktorej mala byť údajne zapletená aj Slovenská informačná služba (SIS). 
     
    Bývalý predseda vlády SR vo svojom komentári pripomína aj rok 2004, keď Slovensko vstúpilo do EÚ, NATO a neskôr sa stalo aj členom eurozóny. V tom čase podľa Dzurindu už tvrdenie Madeleine Albrightovej o Slovensku ako čiernej diere Európy neplatilo. „Slovensko sa stalo moderným, spoľahlivým partnerom Západu orientovaným na reformy,“ píše Dzurinda. 
     
    Expremiér však dodáva, že obraz Slovenska spred štrnástich rokov sa rozplynul 26. februára, v deň keď zavraždili novinára a jeho družku. „Po 20 rokoch modernizácie, ekonomického zbližovania sa so západnou Európou a rastu sociálneho rastu sa Slovensko znova vrátilo do temnoty,“ dodáva v texte uverejnom na portáli Politico deň po demisii vlády Roberta Fica. 
     
    Na protesty, ktoré do ulíc zvolávajú odporcovia súčasnej vládnej garnitúry, sa Dzurinda v texte zameriava tiež a označuje ich za najväčšie od Nežnej revolćie z roku 1989. 

    Demisia už nestačí

    Spojenie medzi stranou Smer-SD a slovenskou oligarchiou bolo podľa Mikuláša Dzurindu verejne známe už od založenia strany. „Ficova arogancia a agresia“ voči novinárom sa podľa expremiéra stupňovala s tlakom, ktorý na jeho stranu aj osobu začali médiá vyvíjať.  
     
    „Jeho (Ficovo) znechutenie slobodnými médiami bolo najviac vidieť, keď označil slovenských novinárov za špinavné protislovenské prostitútky, idiotov a hadov. Nečinnosť polície, prokurátorov a justície v korupčných škandáloch a správy investigatívnych žurnalistov spôsobili, že mnohí v krajine majú pocit, že slovenská justícia stratila nezávislosť,“ píše expremiér. 
     
    Rezignácia Roberta Kaliňáka ani Roberta Fica podľa Dzurindu už v dnešnej atmosfére nestačí ako odpoveď na volanie časti verejnosti. 
     
    Dzurinda sa nevyhol ani tomu, aby pripomenul, čo spravila strana Most-Híd, keď nakoniec súhlasila s razantnou rekonštrukciou vlády na základe doterajšej koaličnej zmluvy a upustila od požiadavky vypísania predčasných volieb, ktorú spočiatku podmienila odchodom z vlády. „Nečakaný obrat Mosta-Híd je vnímaný ako zrada verejnosti, pretože premiér bude len zástupca Fica,“ myslí si bývalý predseda vlády SR. 

    Teraz je čas

    Na záver komentára Dzurinda vyzýva opozičné strany, aby boli jednotné. „Musia zaujať aktívnu úlohu v parlamente a nesmú povoliť novú bábkovú vládu vedenú Ficovými starými priateľmi,“ vyzýva opozíciu. 
     
    Dzurinda priznáva, že nie je možné predpovedať, čo sa v nasledujúcich dňoch stane, ale jedno je podľa neho celkom isté: „Slovensko má šancu dostať sa z krízy posilnené.“ 
     
    „Teraz je čas, aby opozícia konala. Staré a nové formácie a vznikajúce občianske hnutia, všetci chcú budovať bezpečnejšiu a slušnejšiu krajinu. Teraz je čas. Len prostredníctvom demokratických hodnôt a jasného a jednoznačného odmietnutia mafiánskych praktík môže slovenská občianska spoločnosť prekonať dedičstvo oligarchie a posilniť demokratické kontrolné mechanizmy a rovnováhu. Len vtedy sa Slovensko stane vyspelou demokraciou a nikdy viac nebude žiť pod týmito temnými mračnami,“ uzatvára Dzurinda svoj komentár. 
     
    Len pripomeňme, že Mikuláš Dzurinda bol predsedom vlády SR v rokoch 1998 až 2006. V súčasnosti je predsedom Wilfried Martens Center for European Studies.
     
    - Reklama -