Dvaja utečenci zo Sýrie spáchali vraždu, tentoraz v Rakúsku

    0
    Utečenci smerujúci do Rakúska (Autor: SITA)

    Telo mŕtveho muža sa našlo pred niekoľkými dňami v jeho byte v Salzburgu na Elisabethstrasse. Objavila ho polícia, ktorú na zmiznutie mladého Srba upozornil jeho otec. Tridsaťročný Srb pracoval na vlakovej stanici v Salzburgu, kde sa staral o toalety. Tam sa zoznámil s oboma devätnásťročnými sýrskymi utečencami. Spriatelili sa a on ich potom pozval do svojho bytu. Ako vyšetrovatelia zistili, obaja Sýrčania si pred návštevou zaobstarali jednorazové rukavice a lepiacu pásku.

    Mŕtvolu zviazaného muža oblepeného páskou našla polícia vo vani. Obaja páchatelia sa po počiatočnom odmietaní svojej viny nakoniec k vražde priznali. Ako uviedli, po krátkom rozhovore sa na muža vrhli a zviazali mu lepiacou páskou ruky aj nohy. Ešte predtým, ale aj potom ho brutálne bili. Jeden z páchateľov sa priznal k tomu, že na záver mučenia mladého Srba zaškrtili. Potom jeho telo vložili do vane s vodou, do ktorej naliali saponát a sprchový gél, aby zmazali stopy svojho zločinu.

    Polícia objavila telo mŕtveho muža 10. júla a v priebehu ďalších troch dní sa jej podarilo dolapiť aj jeho vrahov. Tí nasadli do vlaku, ktorý mieril do Nemecka. Odhalila ich nemecká polícia na vlakovej stanici v juhobavorskom meste Freilassing. Pátranie im uľahčili očití svedkovia, ktorí spozorovali príchod oboch Sýrčanov do bytu obete. Vyšetrovateľom prezradili, že jeden z nich mal výrazné „afro“. Ich dolapeniu pomohla aj skutočnosť, že mali na sebe oblečenie mŕtveho Srba a vyšetrovatelia mali k dispozícii azylovú kartu jedného z nich.

    Ako rakúski vyšetrovatelia uviedli, pred smrťou Sýrčania Srba mučili dovtedy, kým im neprezradil heslo k svojej platobnej karte. Jeden z vrahov prišiel do Rakúska v roku 2014 a deň pred vraždou mu na policajnej stanici odoberali odtlačky prstov. Spoločne s jeho komplicom ich polícia sledovala a v minulosti sa dopustili niekoľkých krádeží a fyzických útokov. Za túto spáchanú trestnú činnosť však doposiaľ neboli predvedení pred súd a nečelili žiadnej obžalobe.

    Vyšetrovatelia dospeli vzhľadom na uvedené skutočnosti jednoznačne k záveru, že vraždu spáchali dvaja mladí Sýrčania. Tí sa pod ťarchou predložených dôkazov priznali. V stredu v skorých ranných hodinách boli preto definitívne zatknutí a vzatí do väzby. Teraz čakajú vo väzení Puch-Urstein na súd. Ak budú odsúdení, odsedia si v rakúskych väzniciach ešte veľa rokov. Priťažujúcou okolnosťou totiž nepochybne bude fakt, že sa pokúsili utiecť do Nemecka a aj po ich odhalení ďalej cynicky nosili oblečenie obete.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -