Dvadsať kľukov, inak idete do civilu, generál. Ruská armáda chce zlepšiť fyzickú zdatnosť dôstojníkov

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Tento týždeň už skladá skúšky z fyzickej zdatnosti viac ako 500 dôstojníkov Západného vojenského okruhu. Musia absolvovať testy na silu, rýchlosť, vytrvalosť a obratnosť. Medzi najobávanejšie disciplíny medzi ruskou generalitou patria zhyby na hrazde, kľuky, ľahy a sedy či beh na jeden a tri kilometre. O niečo lepšiu reputáciu majú potom beh na 60 a 100 metrov, skoky do diaľky, plávanie a najrôznejšie cvičenia so športovým náradím.

    Výkony každého jednotlivca sa bodujú, a to, či uspel alebo nie a zaslúži si odmenu, sa ukáže až po sčítaní všetkých disciplín. Tí dôstojníci, ktorí splnia úlohy najlepšie, teda dosiahnu maximálny počet sto bodov, dostanú odmenu vo forme mesačného príplatku, ktorý predstavuje 70 až 100 percent základného platu. Za výborný sa považuje výsledok nad 60 bodov. Ten, kto dosiahne aspoň 35 bodov, získava ohodnotenie „uspokojivé“.

    Naopak tí, ktorí sú v krajne chabej fyzickej kondícii, môžu byť dokonca z armády prepustení. S odvolaním sa na ministerstvo obrany to tento týždeň napísal vládny denník Russkaja gazeta.

    Generáli sa však nemusia obávať, že ich budú porovnávať s tridsaťročnými dôstojníkmi. Vyššie vekové kategórie majú vlastné disciplíny aj normy. Napríklad štyridsaťosemročný dôstojník sa musí vedieť plnohodnotne pritiahnuť aspoň trikrát na hrazde, musí urobiť 20 klikov a zabehnúť kilometer za tri a pol minúty.

    Samotný minister obrany Sergey Shoygu na testovaní svojich podriadených trvá a dohliada naň. Práve on bude rozhodovať o tvrdom finančnom postihu tých, ktorí v testoch neuspejú. Najprv však dostanú šancu zhodiť zbytočné kilá a vylepšiť si kondíciu. Za šesť mesiacov totiž pôjdu na skúšky znova. A ak ani potom neobstoja, môže ich ministerstvo z armády prepustiť za „nedodržanie podmienok zmluvy“.

    - Reklama -