Duda musí rozhodnúť, ktorým smerom sa bude Poľsko uberať. Na stole má kontroverznú reformu súdnictva. Prezident v nej vidí chyby, no zatiaľ mlčí

    0
    Poľský prezident Andrzej Duda (Autor: SITA)

    Hovorca prezidenta Andrzej Lapinski však nepovedal, či Duda odmietne podpísať uvedený návrh zákona alebo či bude žiadať o názor ústavný súd. Duda má 21 dní na podpis dokumentu, až potom sa z neho stane zákon.

    Návrh schválený dnes v skorých ranných hodinách v Senáte vyvolal ostrú kritiku poľskej opozície a lídrov Európskej únie a tiež obrovské protesty po celom Poľsku.

    Návrh z dielne konzervatívnej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) už predtým schválila dolná komora poľského parlamentu (Sejm). PiS má v oboch komorách väčšinu.

    Ak návrh vstúpi do platnosti, podľa jeho kritikov môže ohroziť nezávislosť súdnej moci.

    Lapinski povedal, že Duda vidí nezrovnalosti v dvoch článkoch návrhu zákona, týkajúcich sa vymenovania predsedu najvyššieho súdu.

    Líder PiS Jaroslaw Kaczyňski aj premiérka Beata Szydlová tvrdia, že justičný systém v Poľsku je zastaraný, neefektívny a potrebuje reformu a nové tváre, keďže v ňom stále pôsobia ľudia z komunistických čias.

    Časť kritikov zákona tieto ich argumenty uznáva, ale iní, ako aj samotní sudcovia, ich označili za nesprávne. Odporcovia návrhu vyčítajú, že umožní politikom, aby kontrolovali súdnu moc.

     

    - Reklama -