Druhé referendum si v petícii želá vyše jeden a pol milióna Britov a podpora raketovo rastie

    0
    Dopravná značka pred sídlom Európskej únie v Bruseli (Autor: TASR)
    Hlasovanie o vystúpení či zotrvaní Británie v EÚ, ktoré sa nakoniec skončilo  v prospech eurskeptikov, bolo pomerne tesné. Za odchod z európskych štruktúr bolo 52 % Britov, zatiaľ čo proti tomuto návrhu sa postavilo zvyšných 48 % zúčastnených voličov. Rozdiel bol necelých jeden a pol milióna hlasov. 
     
    Proti tesnému výsledku sa preto ohradili odporcovia Brexitu a na webovej stránke britského zákonodarného zboru vytvorili petíciu, ktorej podpora rastie raketovou rýchlosťou. Za jediný deň si táto iniciatíva nazbierala viac ako 1 milión 600-tisíc podpisov a podpora jej stále rastie. 
     
    Odporcovia odchodu z EÚ vyzývajú v petícii vládu Veľkej Británie, aby zaviedla pravidlo, podľa ktorého by hlasovanie pre alebo proti malo mať v referende podporu najmenej 60 % priaznivcov a účasť voličov na hlasovaní by mala byť aspoň dvojtretinová, v opačnom prípade by sa malo referendum zopakovať a to by sa v tomto prípade práve stalo. 
     
    K urnám totiž prišlo iba 72 % voličov a za brexit ich hlasovalo 52 %, a to by nespĺňalo ani jednu zo spomínaných požiadaviek signatárov petície.
     
    - Reklama -