Drucker bol na koberčeku u Fica. Čo mu sľúbil?

    0
    Tomáš Drucker (Autor: TASR)

    Dnešné stretnutie s Druckerom nebolo podľa Fica mimoriadne, keďže sa stretávajú pravidelne, malo však reagovať na medializované informácie o plánoch VšZP. “Pohrali ste sa s tetovanými, pohrali ste sa s dôchodcami, ktorí vraj nebudú mať prístup k liečbe šedého zákalu, šírili sa informácie, že majú prejsť akcie niektorých zdravotníckych zariadení pod VšZP, a keďže tieto informácie ste šírili brutálne, čo zodpovedá vášmu pohľadu na zdravotníctvo, požiadal som ministra, aby jasne vysvetlil, čo je na nich pravda,” prihováral sa Fico novinárom.

    Minister zdôraznil, že ozdravný plán neobsahuje žiadne opatrenie, ktoré by išlo proti pacientom. “Žiadna časť ozdravného plánu v opatreniach nesmeruje k tomu, aby sa šetrilo na pacientoch,” zdôraznil. Podľa neho úspory na pacientovi robiť nemožno, cieľom má byť redistribúcia zdrojov tam, kde to má význam.

    Debatu, ktorá vznikla o najnovších návrhoch VšZP o zmenách podmienok predpisovania niektorých liekov, označil za dezinformácie. Ani v prípade návrhu zmeny podmienok predpisovania liečby pre ľudí s ochoreniami zraku a hepatitídy typu C nejde podľa neho o obmedzovanie liečby, ale o efektívne využívanie prostriedkov. Deklaroval, že šéf VšZP Miroslav Kočan má jeho dôveru.

    Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa navrhla v rámci ozdravných opatrení pre svoju rekordnú stratu zmeniť preplácanie liečby pre ľudí s ochoreniami zraku, upozornil nedávno denník Sme. VšZP okrem toho navrhla aj ďalšie zmeny v úhradách liečby hepatitídy typu C. Kategoricky však odmieta, že by v týchto prípadoch išlo o znižovanie dostupnosti zdravotnej starostlivosti.

    - Reklama -