Drsný začiatok roka 2018. PL navštívili okolie Kanálu sv. Martina v Paríži, kde sa zhromažďujú migranti

    0
    Stany migrantov na brehoch Kanálu sv. Martina neďaleko stanice metra Jaures v Paríži (Autor: Jonáš Kříž)

    Paríž je vo svetle minulých teroristických útokov ostro stráženým miestom. Bezpečnostné opatrenia sú všadeprítomné. Prítomnosť policajtov a vojakov v uliciach francúzskej metropoly je počas kresťanských sviatkov a osláv nového roka ešte viac posilnená. A to aj napriek tomu, že výnimočný stav sa vo Francúzsku skončil už začiatkom minulého novembra, pričom krajina prijala niektoré jeho opatrenia do svojho bežného právneho rámca.

    Na všetky významné turistické atrakcie, ako sú múzeum v Louvri, Katedrála Notre-Dame či galéria výtvarného umenia D’Orsay, sa stoja niekoľkohodinové rady. Hlavným dôvodom sú okrem turistického náporu práve bezpečnostné opatrenia. Ochranka kontroluje batožinu a nechýbajú ani bezpečnostné rámy. Bizarne pôsobí Eiffelova veža obohnaná železným plotom a detekčnými rámami. Pri vstupe do jej areálu je hneď niekoľko bezpečnostných kontrol, pričom človek nemôže prehliadnuť hliadkujúcich príslušníkov ozbrojených zložiek s poloautomatickými zbraňami.

    Čo sa týka migračnej krízy, ktorá doľahla aj na francúzske hlavné mesto, v okolí stanice metra Stalingrad na hranici 10. a 19. parížskeho obvodu by ste už masívny tábor utečencov hľadali len ťažko. Polícia provizórny niekoľkotisícový stanový tábor zlikvidovala už predvlani, pričom na jeho zrovnanie so zemou použila aj buldozér. K Stalingradu sa vtedy migranti presťahovali po zrušení ich nelegálneho tábora v Calais, ktorému sa hovorilo Džungľa.

    Takto drsne prežívajú migranti zimu na brehoch Kanálu sv. Martina:

    Takto drsne prežívajú migranti zimu na brehoch Kanálu sv. Martina

    Časť migrantov skončila v špeciálne zriadených zariadeniach, ktoré by sa mali podľa informácií Parlamentných listov nachádzať na severe mesta. Migrantov prespávajúcich voľne na uliciach a v hojnom počte však musela francúzska polícia riešiť aj vlani v lete, keď ich do provizórnych zariadení z okolia Porte de la Chapelle presťahovala asi dvetisíc.

    Lenže niektorí migranti si svoje stany postavili takzvane na divoko v okolí Kanálu svätého Martina, ktorý je medzi Parížanmi veľmi obľúbený. Neďaleko stanice metra Jaurès v desiatom parížskom obvode, len jednu zastávku od stanice metra Stalingrad, sa ich stany nachádzajú na oboch brehoch kanálu, ako aj pod mostami križujúcimi kanál. Podľa informácií francúzskych médií ich tu trávi drsnú zimu v neľahkých podmienkach niekoľko stoviek.

    V okolí sa nachádza aj sociálne zariadenie:

    V okolí sa nachádza aj sociálne zariadenie

    Samotný Kanál svätého Martina patrí medzi obľúbené destinácie hlavne medzi miestnymi obyvateľmi. Lákavé pre jeho návštevníkov je na ňom aj to, že sa nachádza tak trochu mimo hlavného záujmu turistov. Niektorí pritom návštevu kanálu odporúčajú ako určitú zaujímavosť. „Ku kanálu pokojne choďte, ale nechoďte radšej do priľahlých ulíc,“ povedal Parlamentným listom zdroj z Francúzska blízky ministerstvu vnútra. Na otázku prečo odpovedal: „Mohlo by sa vám stať, že tam stretnete zvláštnych ľudí.“ Tí by potom podľa toho, čo nám povedal zdroj, mohli ľahko rozoznať turistu od rodeného Francúza a mohli by vraj vzniknúť nejaké problémy.

    Po návšteve kanálu a okolia stanice metra Jaurès možno s pokojným svedomím konštatovať, že varovanie bolo značne prehnané. Oblasť okolo kanálu, ktorú sme navštívili, pôsobí bezpečne. Stany migrantov, o ktorých smutnom osude na brehoch kanálu už pred časom referovali aj zahraničné médiá, tam však sú, čo udrie do očí hneď po vystúpení zo stanice metra. Lemujú oba brehy a nechýbajú ani pod niekoľkými mostmi križujúcimi zelenkavú vodnú hladinu. Podľa informácií z francúzskych médií má ísť prevažne o Afgancov. Denník Le Monde napríklad oblasť v článku z minuloročného leta označil za malý Kábul.

    Stany lemujú oba brehy:

    Stany lemujú oba brehy

    Kúsok od stanov na vyvýšenom zariadení sa nachádza prenosné sociálne zariadenie, ktoré tu pravdepodobne umiestnili francúzske úrady, aby situáciu migrantov aspoň nejako uľahčili. Sú tu prenosné pisoáre, s ktorými sa môžu stretnúť napríklad návštevníci niektorých hudobných festivalov.

    Parížania prítomnosť stanov pod nábrežím tolerujú. Nad brehmi kanálu priamo nad jednotlivými stanmi pokojne behajú ľudia či lenivo usrkujú kávu na predzáhradkách. Reštaurácie v okolí majú plno. A dole vedľa vody v neuspokojivých hygienických podmienkach zažívajú migranti a utečenci v neľahkých podmienkach drsný začiatok roka 2018.

    Na voľne stojace stany migrantov sa dá občas naraziť aj na niektorej z parížskych ulíc:

    Na voľne stojace stany migrantov sa dá občas naraziť aj na niektorej z parížskych ulíc

    autor: Jonáš Kříž

    - Reklama -