Droba: Sulík ako premiér bude potrebovať silného šéfa diplomacie. Sám totiž občas býva menej diplomatický

    0
    Richard Sulík a Juraj Droba (Autor: TASR)

    Pre šéfa tohto výboru Františka Šebeja (Most-Híd) však nie je radostná predstava, že premiérom by mal byť človek, ktorého hlavná agenda je, ako zahanbiť nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú. “A čo mi pripadá ako definitívne zlé, je predstava, že predsedom vlády bude človek, ktorý sa tak dobre cíti v polohe euroskeptika,” poznamenal.

    Droba však upozornil, že Sulík sám seba nepovažuje za euroskeptika a ani ním nie je. “On si neželá zánik EÚ. Chce, aby v tomto projekte Slovensko pokračovalo,” zdôraznil.

    Poslanci sa nevyhli ani 28. výročiu Nežnej revolúcie. Podľa prieskumu Inštitútu pre verejné otázky November '89 kladne hodnotí len 53 percent ľudí a negatívne 19 percent. Šebej si to vysvetľuje aj tým, že do dospelého veku dozrieva čoraz väčší počet ľudí, ktorí nemajú predstavu, čo tu bolo pred 17. novembrom. “Na ich mozgy dopadá vlna dezinformácií a propagandy. Nie je to nevyhnutne spôsobené tým, že niektoré skupiny či politické strany robia chybu. Ja som napríklad presvedčený, že preferencie ĽSNS nie sú spôsobené akýmikoľvek chybami iných politických strán. Podpora pre niečo, ako je nacizmus, je emocionálna. Je to individuálna frustrácia z individuálneho života,” povedal.

    Droba tvrdí, že tento trend vnímania Novembra '89 nie je dobrý. “V konečnom dôsledku si myslím, že zodpovednosť padne na politické strany. Schytáme to my,” obáva sa.

    Na margo nákupu obrnených transportérov ministerstvom obrany za 1,2 miliardy eur Šebej poznamenal, že je potrebný. “Väčšina kolesovej obrnenej techniky je zastaraná. Ide kompletne o utajený materiál a prinajmenšom treba zásadné veci zverejniť. Nič sa tým nepoškodí,” myslí si. Šebej však uviedol, že inštinktívne by dal prednosť niečomu, čo je akútnejšie, a to je nákup lietadiel. “Ale to musia vyhodnotiť vojaci, čo potrebujú viac,” dodal.

    Droba nepovažuje postup rezortu obrany za transparentný. “Je priamo v záujme ministerstva, aby transparentnejšie komunikovalo o tom, čo robí. Nemyslím si, že je tam nekalý zámer, ale je to komunikované veľmi babráckym spôsobom,” uzavrel.

    - Reklama -