Droba: Odstrániť korupciu, zlepšiť komunikáciu, to sú priority pre Bratislavský kraj. A súčasná vládna kríza? Danko ju rozohral s veľmi slabými kartami

    0
    Poslanec za SaS Juraj Droba (Autor: SITA)

    Viacerých čitateľov zaujímala najmä Drobova kandidatúra na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Kandidát na župana tak dostal hneď niekoľko otázok, v rámci ktorých sa čitatelia pýtali napríklad na to, čo sa zmení v kraji k lepšiemu, ak bude Droba v nadchádzajúcich voľbách úspešný. Niektorí sa pýtali aj na financovanie kampane či postoj lídra SaS Richarda Sulíka k Drobovej kandidatúre.

    Bratislavská župa potrebuje podľa Drobu dve veci. Prvou je nulová tolerancia ku korupcii. „Keby sa nám tú podarilo odstrániť, získali by sme prinajmenšom 15 až 20 percent financií navrch. A s tým by s už dalo robiť veľa dobrých vecí. Konkrétne akých, sa dozviete z môjho programu, ktorý zverejním začiatkom septembra,“ píše.

    Druhou je podľa jeho slov zlepšiť komunikáciu. „Župa musí v prvom rade prestať skrývať pred verejnosťou, čo robí a na čo míňa peniaze, musí reagovať na kritiku a vyvodzovať zodpovednosť za chyby. A musí začať komunikovať aj s ostatnými zložkami verejnej správy. Nemôže si zakrývať oči pred problémami, ktoré trápia jej obyvateľov len preto, že nie sú priamo v jej kompetencii,“ uviedol. Ako príklad spomenul chýbajúce miesta v škôlkach, ktorým by sa dalo podľa neho pomôcť prenajatím alebo predajom budov mestským častiam. „A tých príkladov by sa našlo veľa. Treba ale prestať zatvárať oči, treba nabrať odvahu a zamerať sa na riešenie reálnych problémov,“ zhrnul.

    Poslanec Juraj Droba so svojím synom Jurajom Zdroj: TASR

    Mnohým sa zdalo, že keď Droba oznámil svoju kandidatúru na županskú stoličku, jeho stranícky šéf Sulík akoby veľmi nadšený nebol a svoju podporu mu vyjadril len veľmi technokraticky. To však kandidát na predsedu BSK odmieta. „Ak by ste Richarda poznali osobne, vedeli by ste, že slová, ktorými ma podporil, boli z jeho strany maximálnym prejavom priazne. Poznám ho už 27 rokov a verte, že viem, o čom hovorím. Technokratické či nie, SaS prispela na kampaň každému kandidátovi na župana sumou 100-tisíc eur. To sa už dá považovať za solídnu podporu, nie?“ vysvetlil Droba.

    Navyše poznamenal, že svet sa netočí len okolo župných volieb a líder strany sa musí v prvom rade venovať „veľkej politike“. „Vždy je čo zlepšovať. Ale je fakt, že žiaden z kandidátov v Bratislave sa nemôže pochváliť tým, že má za sebou podporu silnej strany, ako mám ja. A podporu širokej koalície, ktorá by určite nevznikla bez snahy SaS a bez silnej pozície SaS, za ktorú z veľkej časti vďačíme práve Sulíkovi.“

    Poslanec za SaS Juraj Droba a líder strany SaS Richard Sulík Zdroj: TASR

    Čo sa týka financovania kampane, financuje ju strana SaS sumou 100-tisíc eur a Droba osobne ďalšími 20-tisíc eurami. „Všetko cez transparentný účet SaS. Sponzorov nemám žiadnych a keď nastúpim do úradu, nebudem dlžiť nič žiadnemu oligarchovi. Budem fungovať s úplne čistým štítom a nezávislo, čo sa nedá povedať o niektorých protikandidátoch,“ vyhlásil.

    Spomedzi svojich súperov spomenul v rámci odpovede na jednu z čitateľkiných otázok aj súčasného bratislavského župana Pavla Freša. Čitateľku Zitu totiž zaujímalo, ako sa Droba stavia k tomu, že „Frešo okato neustále zneužíva svoj úrad na vlastnú propagáciu do budúcich župných volieb”. „Pán Frešo využíva možnosti, ktoré má k dispozícii. Nechcem sa ním zaoberať, sústredím sa na svoju prácu a kampaň, aby som presvedčil voličov, že to budem robiť lepšie,“ stručne sa vyjadril Droba.

    Dankovi ide o zväčšenie koláča SNS

    Čitateľa vystupujúceho pod prezývkou Big Ben zaujímalo, aký je Drobov názor na súčasné počínanie predsedu parlamentu Andreja Danka, ktorý v lete vypovedal koaličnú zmluvu. Čitateľ sa poslanca pýtal, či si naozaj myslí, že ide z Dankovej strany len o prekrývanie kauzy pochybného prerozdeľovania eurofondov na ministerstve školstva.

    „Myslím si, že v prvom rade išlo Andrejovi Dankovi o zväčšenie koláča SNS v rámci koalície. A skúsil na to ísť práve cez ´nespravodlivý´ postoj voči Plavčanovi,“ napísal vo svojej odpovedi Droba. Čo ho však prekvapilo, že Danko zrejme vôbec nedokázal posúdiť, s akými slabými kartami rozohral túto partiu. Podľa Drobu totiž ak chce SNS prosperovať, neexistuje iná alternatíva, ako sa držať Smeru, respektíve koalície.

    „Ľudia v pozadí Danka to veľmi dobre vedia a je jasné, že vypovedanie koaličnej zmluvy neprichádzalo ani na chvíľočku do úvahy. Danko si navyše akoby neuvedomoval, ako výrazne negatívne vníma Plavčanovu kauzu verejnosť, čo tiež nahrávalo Ficovi. Výsledok už poznáme, myslím si, že sa to inak nemohlo skončiť. Verejným výpraskom pre SNS,“ zhrnul saskár.

    Kandidát na predsedu BSK Juraj Droba Zdroj: TASR

    Plavky a homosexuáli

    Toto leto rozvírilo verejnú debatu aj kúpanie sa na kúpaliskách v moslimských burkinách. O jeho názor na túto tému požiadal Drobu aj jeden z čitateľov PL.sk a spýtal sa aj na to, čo si poslanec myslí o výstavbe mešít na Slovensku či homosexuálnych pároch. „Je pre vás rodina základný kameň spoločnosti alebo vám neprekážajú homosexuálne a lesbické páry?“ formuloval druhú časť svojej otázky.

    „Nech si každý nosí, čo chce, ak je to v súlade s hygienickými normami a pravidlami tej-ktorej plavárne alebo kúpaliska,“ vecne vyjadril svoj postoj ku kúpaniu v moslimských odevoch liberál. Rovnako stručne odpovedal čitateľovi aj na otázku týkajúcu sa mešít: „Riešiť na Slovenku, či mešity stavať, alebo nie, je úplne zbytočné, pretože moslimské komunity tu fakticky nie sú a v dohľadnom čase ani nebudú.”

    „V plnej miere sa podpisujem pod to, že rodina je základným kameňom spoločnosti. Ale partnerstvá osôb rovnakého pohlavia rodinu nijako neohrozujú. Aby niekto napríklad nemohol získať informácie o zdravotnom stave človeka, s ktorým žije desiatky rokov alebo nemohol zdediť byt, ktorý si spoločne kúpili, mi príde úplne nezmyselné. A nevidím nič, v čom by takéto niečo ohrozovalo tradičnú rodinu.

    Nemá zmysel si zakrývať oči pred realitou, páry rovnakého pohlavia tu boli, sú aj budú. Strana SaS dlhodobo dbá na dodržiavanie ľudských práv a občianskych slobôd a to plne podporujem aj ja,“ napísal Droba v odpovedi na druhú časť čitateľovej otázky. Pripustil však, že adopcie detí homosexuálnymi pármi nepodporuje, lebo slovenská spoločnosť na to podľa neho zatiaľ nie je pripravená.

    Mnohých ľudí v lete pohoršovali moslimské ženy kúpajúce sa v burkinách. Zdroj: TASR

    Téma leta – dvojaké potraviny

    Ďalšou z tém tohto leta sa stala aj dvojaká kvalita potravín. Tá trápi aj čitateľku Kvetku, ktorá sa opýtala Drobu na jeho názor na túto problematiku.

    Poslanec pripúšťa, že kvalita potravín je na Slovensku naozaj nízka. Nemyslím si však, že nariadenia EÚ to vyriešia. V mnohých prípadoch totiž podľa neho Slováci preferujú cenu pred kvalitou a tam niekde bude aj kameň úrazu. „Je zaujímavé, že keď prídete na výlet do Poľska, ich potraviny vás naozaj príjemne prekvapia. Sú fantastické, na rozdiel od tých, ktoré Poliaci vyvážajú za nízke ceny k nám,“ píše.

    Ale keby u nás nebol po lacných, a teda často aj nekvalitných potravinách veľký dopyt, zrejme by sa k nám podľa jeho slov také ani nevozili. „Nezostáva nám asi nič iné, ako sa výraznejšie hlásiť o svoje práva a vyberať, čo a kde nakupujete. Potom sa nám azda podarí dostať zo situácie, že si môžeme kúpiť cesnak len z Číny,“ myslí si a pokračuje, že „to súvisí aj so situáciou v našom poľnohospodárstve, za ktorú si tiež môžeme z veľkej časti sami. Dotácie sa na Slovensku dávajú v podstate plošne, a tak je mnohým majiteľom pôdy jednoduchšie zasiať repku, ako sa trápiť s inými náročnejšími plodinami,“ zhrnul.

     

     

    - Reklama -