Dráma v Paríži ovplyvnila posledný deň kampane pred kľúčovými voľbami. Očakávajú sa zásadné vyhlásenia

    0
    Vojak hliadkuje na bulvári Champs-Élysées pri Víťaznom oblúku v centre Paríža, kde došlo k streľbe. (Autor: TASR)

    V súvislosti s útokom v Paríži, ktorý si vyžiadal život jedného policajta, kandidáti Marine Le Penová, Francois Fillon a Emmanuel Macron odvolali svoje na dnes naplánované stretnutia s voličmi. Všetci traja však počas dnešného dňa vystúpia s vyhláseniami k voličom, podobne ako aj zvyšných osem kandidátov, ktorí však zatiaľ svoje návštevy v regiónoch nezrušili.

    Centrista Macron vo vysielaní rozhlasovej stanice RTL označil za nezmysel návrhy vziať do väzby všetky osoby, na ktoré tajné služby vo Francúzsku vedú spisy označené ako “S”, čo znamená, že sú sledované kvôli svojej radikalizácii alebo pre podozrenie zo sympatií k teroristickým skupinám. Spomínaný návrh Macron považuje za protirečiaci základným právam a “v konečnom dôsledku aj za neúčinný”. 

    Dráma na Champs-Elysées sa odohrala v čase, keď sa v štúdiu televízie France 2 konala posledná debata všetkých 11 kandidátov. Téma terorizmu sa tak stala hlavnou témou ich vystúpení. Útok v centre Paríža pritom všetci rozhodne odsúdili.

    Fillon vo svojom vystúpení vyjadril solidaritu “čoraz viac znepokojenému francúzskemu národu”. 

    Nicolas Dupont-Aignan ocenil prácu policajných zložiek vo Francúzsku a vyhlásil, že najlepšou poctou pre policajtov zabitých v službe by bolo “zasiahnuť proti barbarom, ktorí ohrozujú naše životy”.

    Marine Le Penová sa o islamistickom terorizme zmienila už v úvode diskusnej relácie, keď ešte neboli k dispozícii správy o incidente v centre Paríža, ale na záver svojho vystúpenia vzdala hold poriadkovým jednotkám, “ktoré platia najvyššiu cenu v boji proti islamistickému fundamentalizmu”. 

    Socialista Benoit Hamon vyzval na “nemilosrdnosť” voči útočníkom.

    Ľavicový kandidát Jean-Luc Mélenchon vyjadril sústrasť rodine zabitého policajta a vyzval Francúzov, aby “nepodliehali panike”. 

    Ľavičiarka Nathalie Arthaudová označila útok na Champs-Elysées za “odporný čin”, pričom zodpovednosť zaň pripísala vláde, lebo “živí terorizmus”.

    V súvislosti s parížskym útokom prezident Francois Hollande tiež zrušil svoj dnešný program, ktorým bola návšteva Bretónska.

    - Reklama -