Dráma v Etiópii. Míting na podporu premiéra narušil výbuch. O život prišlo viacero ľudí

    0
    Nepokoje si v africkej Etiópii vyžiadali desiatky mŕtvych a zranených (Autor: Facebook, Cyberzena Citizen Journalists)

    Abija rýchlo odviedli do bezpečia a následne sa obrátil s príhovorom k občanom. Povedal v ňom, že výbuch zabil “niekoľko ľudí” a zranil ďalších. Označil to za “dobre zorganizovaný útok”, ktorý však nebol úspešný.

    Podľa organizátora zhromaždenia sa niekto v dave pokúsil hodiť granát na pódium, okolostojaci ľudia mu však v tom zabránili. “Premiér bol terčom,” povedal Sejum Tešome pre AP s tým, že na mieste okamžite zadržali troch podozrivých, dvoch mužov a jednu ženu.

    Premiér Abij v príhovore tiež vyhlásil, že útok na mítingu bol “lacný a neprijateľný”, a dodal: “Láska vždy víťazí. Zabíjanie iných je porážkou. Tým, ktorí sa nás pokúsili rozdeliť, chcem povedať, že neuspeli.”

    K výbuchu na zaplnenom námestí v centre hlavného mesta došlo po týždňoch rozsiahlych reforiem, ktoré ohromili mnohých v druhej najľudnatejšej krajine Afriky po rokoch protivládnych protestov, výnimočných stavov, zatýkania tisícov ľudí a opakovaného dlhého blokovania prístupu na internet.

    Abij (42) sa ujal úradu v apríli a rýchlo oznámil prepustenie desaťtisícov väzňov, sprístupnenie štátnych firiem pre súkromné investície a prijatie mierovej dohody so susednou Eritreou. Webové stránky odblokovali a opozičných predstaviteľov pozvali na večeru s predsedom vlády, opisuje situáciu AP.

    - Reklama -