Dôvody, aby Plavčan skončil? Kauzy mal ešte skôr, než bol na ministerstve

    0
    Minister školstva Peter Plavčan (Autor: TASR)

     

    Minister školstva Peter Plavčan čelí už niekoľko týždňov ostrej kritike z akademickej pôdy, ale aj zo strany opozičných poslancov. Dôvodom sú najmä pochybné eurofondové dotácie. Viac sme o tom písali TU.

    Plavčan čelil odvolávaniu už minulý rok, a to hneď po dvoch týždňoch, ako sa stal ministrom. Dôvodom bolo, že keď ho SNS predstavila prvý raz na túto pozíciu, sa objavili informácie, že má byť zapletený do kauzy ako člen rady Študentského pôžičkového fondu, kde mal dostať odmeny spolu vo výške 38-tisíc eur, hoci išlo o funkciu bez nároku na honorár. Píše o tom denník SME.

    Peniaze firme, kde sedela jeho žena

    Ďalším problémom bolo, že fond za jeho pôsobenia požičal finančnej skupine Slavia Capital 5,5 milióna eur bez toho, aby to dovoľoval zákon. V predstavenstve tejto firmy sedela Plavčanova manželka Viera Plavčanová. Prokuratúra hovorí, že má podozrenie z trestného činu.

    V roku 2011 platil fond kompletnú zdravotnú starostlivosť za desiatich zamestnancov súkromnej spoločnosti. Stálo to skoro 8 800 eur a starostlivosť sa vzťahovala aj na rodiny zamestnancov. Prokuratúra má aj tu podozrenie z trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

    Po nástupe do funkcie ministerstva školstva mal Plavčan riešiť platy učiteľov či celkovú reformu školstva, o ktorej sľuboval, že bude najväčšia za posledných 25 rokov. Hoci sa podarilo pripraviť vyše 200-stranový dokument Učiace sa Slovensko, vláda ho stále berie ako rozpracovaný.

    Na začiatku tohto roka sa diskutovalo aj o téme, keď slovenskí vedci prišli o prístup k zahraničným vedeckým článkom, pretože Centrum vedecko-technických informácií nezaplatilo predplatné za rok 2016.

    Vlna kritiky sa spustila aj pre návrh ministerstva, že by od septembra mali všetky školy učiť deti písať len spojitým písmom, a nie zjednodušenou verziou (tzv. Comenia Script). Pod petíciu sa podpísalo desaťtisíc ľudí, ktorí s takýmto príkazom nesúhlasili. Plavčan nakoniec od návrhu odstúpil.

    Pochybné pridelenie eurofondov

    Najnovšia kauza, ktorej Plavčan čelí, je pochybné prideľovanie stoviek miliónov eur z eurofondov na vedu a výskum. Vo výzve za 300 miliónov eur neuspeli ani Slovenská akadémia vied či veľké univerzity. Z ďalšej 300-miliónovej sumy, ktorá mala ísť na podporu priemyselných vedecko-výskumných centier, išli milióny eur firmám, ktoré nikdy výskum nerobili. V stredu na tlačovke po dvoch otázkach minister Plavčan ušiel.

    „Jeho doterajšie vyjadrenia a kroky svedčia o tom, že je nekompetentný,“ kritizuje ho pre denník učiteľ Viktor Križo z Iniciatívy slovenských učiteľov. Rovnaký názor, že Plavčan nemá čo robiť na svojej stoličke, zastáva aj bývalý minister Martin Fronc z KDH. Kritika zaznieva aj zo Slovenskej komory učiteľov, ktorá hovorí, že ministerstvo neurobilo žiadne zmeny, ktoré by boli pre školstvo prínosom.

     

    - Reklama -