Dostáva Fico úplatok od Bašternáka? Liberáli to chcú zistiť cez výbor

    0
    Zhromaždenie občanov pred bytovým komplexom Bonaparte (Autor: TASR)

     Ako sami povedali, poslanci chcú dať možnosť premiérovi Ficovi, aby definitívne vylúčil existujúce pochybnosti týkajúce sa jeho nájmu bytu v komplexe Bonaparte, a aby dokázal, že užívaním luxusnej nehnuteľnosti nedochádza v danom prípade k prijímaniu daru ani získavaniu inej výhody verejného funkcionára.

    “Táto kauza hlboko traumatizuje spoločnosť a likviduje vieru občanov Slovenska v právny štát. Preto sa nemôžeme a nechceme uspokojiť s tým, ako sa kauza Ladislava Bašternáka vyvíja a ani s tým, že strana Smer-SD túto kauzu nerieši. Aj preto sme sa rozhodli pristúpiť k ďalšiemu kroku, ktorý by mal vniesť svetlo do jednej z kľúčových otázok tejto kauzy a to je poznanie, či predseda vlády Robert Fico prijíma úplatok, alebo neoprávnený dar pri užívaní bytu v komplexe Bonaparte alebo nie,” uviedol na tlačovej konferencii Galko.

    Zároveň zdôraznil, že premiér býva v byte, ktorý vlastní človek vyšetrovaný v štyroch kauzách pre zločiny neodvedenia dane a poistného a iné ekonomické trestné činy. Nepriamo tak narážal na kauzu Ladislava Bašternáka.

    Poslanci podľa ich slov podali podnet preto, aby sa vylúčilo akékoľvek podozrenie vzťahujúce sa na existenciu nájmu, alebo podozrenia súvisiaceho s jeho zvýhodnenou cenou, ktorá by mohla byť poskytovaná premiérovi približne od októbra 2012, čo by predstavovalo štvorročné získanie nájmu pod trhovú cenu.

    Galko zároveň v mene strany ocenil stredajšie (2. 11.) politické posolstvo prezidenta Andreja Kisku, ktorý vyjadril nielen smútok z toho, že sa vyšetrovanie kauzy nikam neposunulo, ale aj presvedčenie, že minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) už mal odstúpiť.

    Rajtár označil podnet za poslednú oficiálnu možnosť aspoň čiastočného prešetrenia Bašternáka. “Výbor môže skúmať všetky okolnosti takéhoto prenájmu bytu v rezidencii Bonaparte a príslušní ľudia a orgány sú povinní preukázať súčinnosť a zabezpečiť všetky doklady, ktoré si výbor vyžiada,” upozornil Rajtár.

    “Bežná cena za meter štvorcový v komplexe Bonaparte je 16,5 eura. Robert Fico si ho prenajíma podľa vlastných slov za sedem euro za meter štvorcový, čiže výrazne pod cenu a preto ideme preskúmať, či to nie je dar a úplatok za to, že Ladislav Bašternák má beztrestnosť,” dodal Rajtár.

    Zároveň vyzval premiéra, aby poskytol maximálnu súčinnosť a aby vylúčil, alebo potvrdil podozrenie, že výhoda v podobe nízkej ceny nájomného je alebo nie je úplatok za podnikateľovu beztrestnosť. Galko premiéra Fica opätovne vyzval, aby sa z bytu Ladislava Bašternáka okamžite vysťahoval.

    Opozícia iniciovala premiérove odvolávanie koncom septembra z dôvodu nečinnosti v daňovej kauze Bašternák. Premiér Fico odvolávanie ustál. Opozícia tvrdila, že premiér je svojím postojom po odhalení kauzy Bašternák, jej bagatelizovaním a zámerným odsúvaním tohto obrovského problému hanbou SR práve v čase jej predsedníctva v Rade EÚ. “Robert Fico svojím konaním nielenže podporuje zločinecké praktiky členov vlády, ale vedome podporuje korupčné prostredie, čím ospravedlňuje a dáva zelenú pre takéto konanie aj na nižších úrovniach štátnej správy,” upozornila vtedy opozícia v odôvodnení návrhu. Podľa poslancov také masívne podozrenia z korupcie, akým čelí minister vnútra Kaliňák, nemajú obdobu od éry mečiarizmu.

    Ficovi tiež opoziční poslanci vyčítali, že býva v byte podnikateľa Bašternáka, pričom mesačné nájomné, ktoré platí, je podľa nich zvýhodnené približne o 4450 eur, čo je za 44 mesiacov takmer 196.000 eur. Túto zľavu nazýva opozícia úplatkom od Bašternáka.

    - Reklama -