Dostál otvorene: Som pravicový slniečkar. K Havlovi i Klausovi som cítil rešpekt. Zmenilo sa to

    0
    Ondrej Dostál, predseda OKS (Autor: Facebook Ondreje Dostála)

    Poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Ondrej Dostál v blogu priznal, že obdivoval Václava Havla, ktorý podľa jeho názoru predstavoval návrat k demokracii, ako aj Václava Klausa, symbolizujúceho prechod k trhovej ekonomike. „Pre mňa boli a naďalej sú obe veci úzko prepojené,“ píše a priznáva, že postupom času začal medzi nimi vnímať rozdiely a po rozdelení Československa aj vzrastajúcu averziu priaznivcov jedného voči druhému a vice versa.

    „Prechovával som hlbokú úctu k disidentom, ktorí za cenu osobných obetí vzdorovali komunistickému režimu (Havel),“ vysvetľuje a pokračuje, „ale súhlasil som, že politiku majú v demokracii robiť štandardné politické strany (Klaus).“

    „Dnes by som sa už za havloklausovca označiť nedokázal,“ priznáva a pokračuje citovaním Havlovho vyjadrenia: „Pravda a láska musia zvíťaziť nad lžou a nenávisťou.“ Ako Dostál píše, nerozumie, prečo označenie za slniečkara alebo pravdoláskara niektorí považujú za dehonestujúce alebo za urážku od nepriateľa. Podľa jeho názoru sa najčastejšie spája s migračnou krízou, ale aj tam sa nesprávne interpretuje. Podľa jeho názoru si človek može uvedomovať, že nemôže pomocť všetkým, ktorí do Európy prichádzajú, rovnako ako si môže uvedomovať bezpečnostné rizika a aj to, že pomôcť treba len tým, ktorí to naozaj potrebujú. Jedným dychom dodáva, že to ale neznamená, že nebudú rešpektovať ich ľudskú dôstojnosť.

    Ako ďalej Dostál uvádza, slniečkarstvo je však aj o inom. „O dôslednej obhajobe našej civilizačnej príslušnosti k Západu a nenabiehaní na bludy a konšpirácie putinovskej propagandy. O liberálnej demokracii a jej obrane proti tým, ktorí by ju chceli zničiť. O uvedomení si nebezpečenstva spočívajúceho vo fašizme a extrémizme,“ menuje a pokračuje: „O základnej ľudskosti a citlivosti. O odmietaní šírenia nenávisti a vytĺkania politických bodov z prikladania polienok do vatry xenofóbie a neznášanlivosti.“

    V závere blogu sa vyznáva, že delenie na pravicu a ľavicu nestratilo svoj význam, a preto sa považuje za pravičiara. Sloboda a ľudskosť sa však podľa neho nevylučujú, a preto sa považuje za pravicového slniečkara. Čo sa však vylučuje, je to, že klausovec nemôže byť slniečkar, a tak on už viac nemôže byť havloklausovec.


     

    - Reklama -