Dopyt po bytoch je stále silný. Rast ich cien sa však už spomalil. Prečo?

    0
    Bytový dom, ilustračné foto (Autor: TASR)

    Aká je v súčasnosti situácia na realitnom trhu? Stále je Slovensko tak výrazne diferencované na Bratislavský kraj a „zvyšok“ Slovenska?

    Môžeme povedať, že po dlhom období sa mierne spomalil rast cien. Čo ale nie je žiadnou zlou správou, keďže to obdobie rastu, ktoré máme za sebou, bolo pomerne dlhé. Čo sa týka asymetrie Bratislava – zvyšok Slovenska, je to s nehnuteľnosťami úplne rovnako ako s ostatnými ekonomickými ukazovateľmi, ako je napríklad zamestnanosť či priemerná mzda.

    Čo sa najlepšie predáva? Aký typ nehnuteľností?

    Menšie jedno- a dvojizbové byty.

    Podľa informácií Národnej banky Slovenska v 3. štvrťroku 2017 došlo k spomaleniu rastu priemernej ceny bývania, ktoré je výsledkom zníženia priemernej ceny domov aj pomalšieho rastu priemernej ceny bytov. Aktuálne sa rast priemernej ceny bývania v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom spomalil vo väčšine slovenských krajov a v Bratislavskom kraji došlo po dvoch rokoch dokonca k jej zníženiu. Sledujete tento trend aj v praxi? O koľko narástla cena trojizbového bytu v Bratislave za posledný rok?

    Určite cítime spomalenie rastu cien. Neznamená to, že by dopyt stále nebol silný, len tých ponúk, ktoré medzi sebou súperia, je v niektorých lokalitách a segmentoch už trošku viac, a tak už to nie je taký silný trh predávajúceho.

    Bratislava mení svoju tvár. Do roku 2020 v nej vyrastie nová mrakodrapová štvrť, centrum mesta sa posunie viac na východ. Developeri žiadajú pri plánovaných obrovských projektoch štatút významnej investície. Prejavuje sa takáto blízka budúcnosť nejakým spôsobom už teraz?

    V doprave nesporne. Bratislava sa za posledný rok a pol asi prehupla do fázy veľkomesta, čo má za následok aj isté správanie nehnuteľností. Narastie význam koľajového spojenia a kvality škôl ako parametrov, ktoré budú najviac ovplyvňovať cenu.

    V súčasnosti ešte ani v jednom slovenskom kraji neprekročila priemerná cena bývania maximálnu hodnotu z polovice roku 2008. Je tá úroveň spred zhruba dekády ešte reálna? Prípadne, kedy ju na Slovensku dosiahneme?

    Ako povedal Lex Luthor v Supermanovi, „pozemky sa už nevyrábajú“, takže tú hranicu určite skôr či neskôr dosiahneme. Kedy, to je otázka ekonomických výsledkov a celkového sentimentu.

    Ani zmiernený rast cien bývania vo väčšine krajov nebol v 3. štvrťroku 2017 v dostatočnej miere kompenzovaný rastom príjmov domácností. Logicky sa to prejavilo v miernom zhoršení dostupnosti bývania domácností na Slovensku vzhľadom na historický priemer. K tomu si pripočítajme končiacu sa éru superlacných peňazí cez úvery. Aký bude trh v najbližšom čase?

    Rozumnejší. Kupujúci budú mať väčší priestor na rozhodovanie a predávajúci budú musieť vynaložiť väčšie úsilie pri predaji. Narastie význam dobrých realitných sprostredkovateľov.

    V minulosti ste sa vyjadrili, že kupovať by mal ten, kto to v danom čase reálne potrebuje, netreba podliehať tlakom okolia či médií.

    Stále to platí.

    Nehnuteľnosť je možno najspoľahlivejším dôchodkovým pilierom. Začínajú si to uvedomovať aj Slováci a pribúda takýchto dlhodobých investícií do budúcnosti?

    Nepochybne. Aj rast posledného obdobia bol z nemalej časti simulovaný práve investičným dopytom.

    Samostatnou kapitolou sú prenájmy, tie v Bratislave výrazne rastú. Vo všeobecnosti peniaze za prenájom, ak si pomôžem vašimi slovami, idú hore komínom. Pre koho sa prenájom oplatí a kedy je výhodnejšie radšej sa rozhýbať k životnému rozhodnutiu a zobrať si úver na bývanie?

    Opravím vás, nie ja, ale všeobecne ľudia si hovoria, že peniaze do nájmu idú hore komínom. Ja tvrdím, že nájom je dobrým začiatkom a prislúcha ľuďom, ktorí sa potrebujú zabývať v lokalite, životnej fáze, práci. Kúpa je prirodzený nasledujúci krok pre tých, ktorí sú už pripravení. Nie vždy je to lacnejší, alebo dokonca investične výhodnejší krok.

    Aký typ prenájmu je najžiadanejší?

    Dvoj- a trojizbové byty.

    Majitelia bytov v poslednom čase žiadajú od nájomcov, aby oni znášali náklady na províziu pre realitku. V praxi to znamená, že nájomca musí mať hneď na začiatku pripravené tri platby. Jednu ako prvé nájomné, druhú ako depozit a tretiu pre realitku. Stretávate sa s tým?

    To, že to tak je, je iba z toho dôvodu, že prenajímateľ nesie v tomto vzťahu celkovo väčšie riziko, ktoré sa snaží takto riešiť. Osobne si ale myslím, že to nie je dobrá cesta. Využiť služby kancelárie ako majiteľ a zaplatiť jej za hájenie mojich záujmov v často delikventných prenajímateľsko-nájomcovských vzťahoch má podľa mňa väčší zmysel.

     

    - Reklama -