Donald, zastav to, je to vážne. Skúsený pravičiar z USA povstal s dôrazným varovaním

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    „Ak bude súčasný americký prezident v otázke Sýrie príliš mäkký, budú ho nazývať Donaldom Obamom. Ale ak bude počúvať Johna McCaina, Lindseyho Grahama, Marca Rubia a ďalších vojnových jastrabov, mohli by sme sa dostať do konfliktu s Islamským štátom, al-Káidou, Sýriou, Ruskom, Iránom a Hizballáhom,“ tvrdí Buchanan a pochybuje, že by bez nasadenia väčšej armády mohli Spojené štáty uspieť.

    Za ďalší problém považuje bývalý poradca prezidentov Nixona, Forda aj Reagana protiústavnosť Trumpovho kroku. „Asad nenapadol Spojené štáty a ani sa našej krajine nevyhrážal. Kongres, ktorý má ako jediný právo umožniť krajine vstúpiť do vojny, s tým nesúhlasil,“ píše Buchanan a uznáva, že zábery na mŕtve a ťažko zranené ženy a deti po chemickom útoku sú hrozné. „Ale v občianskej vojne v Sýrii už zomrelo 400 000 ľudí a aj medzi nimi bolo veľa detí,“ pokračoval.

    „Zabil ich azda sýrsky prezident? Nie, zabíjali aj Američania, Rusi, Izraelčania, Turci, Kurdi, Iránci, Hizballáh, al-Káida, ISIS, šiítske milície a povstalci. Asad bojuje proti povstalcom a džihádistom, ktorí masakrujú kresťanov rovnakým spôsobom, ako boli zmasakrovaní Kopti v Egypte. Prečo by mal Asad niesť väčšiu zodpovednosť za mŕtvych v Sýrii ako všetci ostatní?“ pýta sa niekdajší dvojnásobný prezidentský kandidát.

    Otázkou podľa Buchanana tiež zostáva, či Asad skutočne nariadil chemický útok proti civilistom. „Niečo také nedáva zmysel. Veď vo vojne víťazí a Američania už nepožadovali jeho odchod z politiky. Prečo by sa odhodlal na chemický útok proti deťom a vyvolal tým hnev Spojených štátov? Rovnako ako v prípade plynového útoku pred štyrmi rokmi, aj dnes sa ktosi snaží uvrhnúť Ameriku do občianskej vojny v Sýrii,“ poznamenal.

    „Na začiatku väčšiny vojen vzbudzujú prvé výstrely všeobecný jasot. Ale ak sa prezident pridal na stranu neokonzervatívcov a hodlá spustiť vojnu, mal by brať do úvahy, že mnohí jeho podporovatelia sa obrátia proti nemu. Naša krajina nemá na vojne v Sýrii žiadny národný záujem. Na rozdiel od prakticky všetkých zainteresovaných strán, ktoré sú ochotné preliať pre dosiahnutie svojich cieľov oveľa viac krvi ako my. Ak pôjdeme do vojny, za čo vlastne chceme bojovať?“ čuduje sa Buchanan.

    Súčasná situácia je podľa Buchanana podobná ako v roku 2013, keď Barack Obama takisto uvažoval o útoku na Sýriu. „Teraz riešime rovnakú otázku. Je prezident oprávnený nás zatiahnuť do vojny proti Asadovi a jeho spojencom v Sýrii? Ak nechceme opakovať Afganistan, Irak, Líbyu a Jemen, je najvyšší čas zastaviť plány vojnových jastrabov. Práve tu a teraz,“ uzatvára Buchanan, ktorého prezidentské kampane sú občas prirovnávané k tej Trumpovej.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -