Dohoda medzi EÚ a Tureckom. Turecký med s trpkou príchuťou?

    0
    Turecký expremiér Ahmet Davutoglu (Autor: SITA)

    Európski lídri tiež pre Turecko odklepli tri miliardy eur. Tie by im mali uľahčiť zvládnutie veľkého počtu sýrskych utečencov na svojom území. Výmenou za pomocnú ruku Turecka Európe v otázke migrantov Únia prisľúbila, že ešte do konca tohto roku otvorí ďalšiu kapitolu v prístupových rokovaniach s Tureckom a urýchli proces zavádzania bezvízového režimu pre tureckých občanov, ak Ankara bude plniť dohodnuté podmienky.

    Bilaterálne samity (Turecko a EÚ) sa budú konať dvakrát ročne. Predmetom rokovaní budú aj otázky energetiky a posilnenia colnej únie medzi EÚ a Tureckom. Turecký premiér Ahmet Davutoglu to považuje za „historický deň“. Toľko k dohode medzi EÚ a Tureckom. Čo si o nej myslí komentátor Peter Schutz?

    „Divadlo prístupových rokovaní sa má začať v decembri.  Ešte sa uvidí, či 29. november nebol ´historický´ akurát tým, že prvýkrát v dejinách sa niekto opil z tureckého medu,“ píše.

    „O tom, či európska dohoda s Tureckom je ´historickým dňom´, ako ju oslávil premiér Davatoglu, sa povedie ešte veľa sporov. Bude na ne dosť času, lebo aj keby sa trojmiliardový ´eurofond´ na utečenecké tábory, uzavretie morskej cesty a readmisný pakt rozbehli podľa plánu, notorický charakter sýrskeho konfliktu predznamenáva dlhodobé trvanie problému, ktorý dohoda (akože?) rieši,“ myslí si Peter Schutz.

    - Reklama -