Dohoda EÚ s Tureckom o utečencoch vraj nefunguje, ako má

    0
    Utečenci čakajú na autobusy neďaleko rakúskej obce Heiligenkreuz im Lafnitztal (Autor: TASR)

    Z krajín Európskej únie sa domov vracia zhruba len tretina utečencov bez nároku na azyl. Vyhosťovanie ilegálnych migrantov by sa tak dalo nazvať krachom. Migranti do Európy prúdia cez Grécko, Taliansko a Španielsko.

    “Práve na prvý menovaný vstupný bod do Európy sa vzťahuje dohoda, ktorú už uzavrela EÚ s Tureckom. Tvorí základ pre návrat tých, ktorých žiadosť o azyl sa skončila zamietnutím a ktorí prišli z Turecka na grécke ostrovy po 20. marci 2016. Vtedy sa dohoda aktivovala. Podľa paktu má byť aplikovaná schéma 1: 1. Teda za jedného utečenca, ktorý príde z Turecka do Európy, jeden, ktorý putuje opačným smerom, pretože na medzinárodnú ochranu nemá nárok,” pripomínajú Lidové noviny. A zároveň dodávajú, že realizácia schémy zostáva problematická a neefektívna, funguje zhruba v pomere 7:1.

    Najvyťaženejšou trasou pre migrantov je v súčasnosti Taliansko, rastie aj prechod utečencov cez Španielsko. Problémom okrem nelegálnej migrácie je však aj prípadné solidárne rozdelenie oprávnených azylantov do všetkých krajín, keď Česko, Poľsko a Maďarsko odmietajú zapojenie do relokačného mechanizmu. 

    - Reklama -