Dodala Ukrajina Severnej Kóreii raketové motory? Nedali by sa skopírovať bez ukrajinských expertov, tvrdí ruský vicepremiér

    0
    Štart medzikontinentálnej balistickej rakety Hwasong-14 na neznámom mieste na severozápade v Severnej Kórei (Autor: TASR)

    “Čo znamená 'kópie motorov'? To nie je obrázok alebo socha. Na vytvorenie 'kópie' je potrebné mať originál motora alebo jeho podrobné výkresy. A bez ukrajinských odborníkov, schopných a pripravených rozvíjať výrobu na neznámej technologickej platforme, to nejde. Každopádne sa bavíme o pašovaní, obchádzaní všetkých existujúcich, mimoriadne prísnych medzinárodných zákazov,” uviedol Rogozin na svojom facebookovom účte.

    Možnosť skopírovania ukrajinských raketových motorov pripustil v dnešnom v rozhovore pre server Strana.ua Alexandr Degťariov, generálny konštruktér – generálny riaditeľ ukrajinského štátneho podniku Konštrukčná kancelária “Južnoje” M. K. Jangeľa, ktorý sa zaoberá vývojom raketovej a kozmickej techniky. S ním spojený podnik Južmaš vyrába raketovú a kozmickú techniku. Oba podniky sa nachádzajú v meste Dnipro (bývalý Dnipropetrovsk).

    “Som si istý, že nikto z našich zamestnancov sa nepodieľal na pomoci pri výrobe raketového motora v KĽDR. A naše motory sú vysoko cenené a používané po celom svete. Takže neviem, možno sa niekde nejaké kópie podarilo urobiť,” pripustil Degťariov. Zároveň pripomenul incident z roku 2012, keď dvoch Severokórejčanov odsúdili na osem rokov väzenia za špionáž v podniku Južmaš. K úniku cenných informácií však podľa neho nedošlo. Informácie v New York Times nazval “výmyslom” niekoho, kto sa chce zviditeľniť.

    K polemike sa najnovšie vyjadril aj Michael Elleman, raketový expert z Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie (IISS), na ktorého sa New York Times v článku odvoláva. Na svojom účte na Twitteri žiada o objasnenie svojho predchádzajúceho tvrdenia. Ukrajinský podnik je podľa neho len jeden z niekoľkých možných zdrojov raketových motorov pre KĽDR. “V Rusku existujú ďalšie potenciály,” napísal Elleman, ktorého agentúra UNIAN označila za “takzvaného experta New York Times”.

    Prstom na Rusko ukázal aj tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Oleksandr Turčynov. “Niektoré zahraničné médiá uverejnili nepravdivé informácie, že Južmaš poskytol Severnej Kórei raketové technológie… Tieto informácie sú nepodložené, provokatívne vo svojom obsahu a pravdepodobne ich dali do pohybu ruské špeciálne služby, aby zakryli vlastné zločiny,” povedal v pondelok Turčynov, ktorého citovali agentúry TASS a UNIAN.

    Turčynov vyhlásil, že podniky ukrajinského obranného a leteckého komplexu neposkytli Severnej Kórei zbrane ani vojenské technológie. Zdôraznil, že Kyjev považuje severokórejský režim za “totalitný, nebezpečný a nepredvídateľný a že podporuje všetky sankcie proti tejto krajine”.

    Denník New York Times s odvolaním sa na Michaela Ellemana a údaje amerických spravodajských služieb v pondelok napísal, že “úspech Severnej Kórey pri testovaní medzikontinentálnej balistickej rakety, ktorá, ako sa zdá, by mohla zasiahnuť Spojené štáty, umožnil nákup silných raketových motorov na čiernom trhu, pochádzajúcich pravdepodobne z ukrajinskej továrne s historickými väzbami na raketový program Ruska”.

    Denník ďalej píše, že od zosadenia proruského prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyča v roku 2014 sa štátny podnik Južmaš ocitol v ťažkých časoch. Rusi prerušili s ním spoluprácu, zostal nevyužívaný, má nezaplatené účty a nízku morálku. Podľa New York Times sa odborníci domnievajú, že Južmaš je najpravdepodobnejším zdrojom motorov, ktoré v júli v rámci testov poháňali dve severokórejské medzikontinentálne balistické rakety – prvé, ktoré naznačili, že Severná Kórea môže ohroziť americké mestá.

    - Reklama -