Dôchodok sa bude odďaľovať každým rokom. Odbory sa búria, je to absolútne neprijateľné

    0
    Ilustračná foto. (Autor: pixabay.com)

    Slováci v posledných 12 rokoch odchádzali do dôchodku vo veku 62 rokov. Od 1. januára 2017 sa však dôchodkový vek zvýšil na 62 rokov a 76 dní. So zvyšovaním počíta štát po novom každoročne. „Dôchodkový vek poistencov narodených po 31. decembri 1954 sa v jednotlivých kalendárnych rokoch predĺži o počet dní, ktorý stanoví každoročne Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky v závislosti od dynamiky vývinu priemernej strednej dĺžky života spoločnej pre mužov a ženy, zistenej Štatistickým úradom Slovenskej republiky,“ uvádza sa na stránke Sociálnej poisťovne. V roku 2018 by sa mal dôchodkový vek podľa odhadu ministerstva práce zvýšiť o ďalších 63 dní. V priebehu dvoch rokov by sa tak hranica odchodu do dôchodku posunula spolu o viac ako 4 mesiace.

    Odbory sa však proti takémuto zvyšovaniu búria, píše piatkové vydanie denníka SME. Podľa nich dôchodkový vek stúpa príliš rýchlo, pričom vôbec neodráža reálny zdravotný stav Slovákov, ktorý sa nezlepšuje tak rýchlo. Súčasný model posúvania hranice dôchodkového veku je totiž postavený na myšlienke, že ľudia sa každým rokom budú dožívať viac a ich zdravotný stav sa bude zhoršovať neskôr, a preto môžu dlhšie pracovať. „Takto nastavené zvyšovanie dôchodkového veku považujeme za absolútne neprijateľné,“ uviedla Konfederácia odborových zväzov. Ako problém vidí aj to, že ľudia nebudú vedieť presný dátum, kedy im vznikne nárok na dôchodok, skôr ako dva roky dopredu. Podľa konfederácie to prinesie neistotu a frustráciu.

    Nový dôchodkový systém nie je žiadnou novinkou, rozhodlo sa o ňom už pred 4 rokmi a o jeho zavedení sa dlhodobo vedelo. Ministerstvo práce si za súčasným modelom stojí a tvrdí, že je nastavený veľmi objektívne. Podľa neho je posúvanie dôchodkového veku nevyhnutné. „V súčasnosti si stojíme za tým, ako sa predlžuje dôchodkový vek, ale nevylučujeme, že sa to v budúcnosti môže zmeniť,“ uviedla Daniela Rodinová z komunikačného odboru ministerstva. Zároveň povedala, že sú ochotní hovoriť aj s odborármi. Rezort podľa nej sleduje aj situáciu s posúvaním dôchodkového veku v susedných krajinách ako Česko a Poľsko, pričom pozoruje, ako vplývajú na ľudí tamojšie zmeny.

    Otázne je, či súčasný model môže stabilizovať dôchodkový systém a zlepšiť jeho udržateľnosť. Sociálnu poisťovňu totiž musí každoročne intenzívne dotovať štát, aby mala prostriedky na vyplácanie dôchodkov. V roku 2017 predstavuje táto dotácia pol miliardy eur. Čím neskôr budú ľudia do dôchodku odchádzať, tým viac štát ušetrí na penziách. Na druhú stranu je ale možné, že ušetrené peniaze sa aj tak minú na sociálnych dávkach a invalidných dôchodkoch. Slováci sa podľa minuloročnej správy Európskej komisie totiž dožívajú v zdraví iba 53 rokov a zároveň ľudia nad 55 majú v prípade, že prídu o prácu, už veľký problém zamestnať sa. Takýmto ľuďom síce začne poisťovňa vyplácať dôchodok podľa nových pravidiel neskôr tak ako všetkým, ale zároveň im tak bude o rovnaký čas dlhšie vyplácať sociálne dávky či invalidný dôchodok.

    - Reklama -