Dochádzajú Le Penovej slová? Jej pondelkový prejav sa nápadne podobal na Fillonov

    0
    Marine Le Penová (Autor: TASR)

    Najmenej 90 sekúnd pasáží, takmer zhodných s Fillonovým prejavom spred dvoch týždňov, zaznelo v pondelok z úst Marine Le Penovej počas predvolebného mítingu v Paríži. Obaja rovnako opísali, slovo za slovom, napríklad geografické hranice Francúzska. Informoval o tom francúzsky denník Le Figaro.

    Le Penovej vyjadrenia sa nápadne podobali na tie Fillonove aj pri slovách hrdosti venovaných francúzskemu jazyku a kultúre. Na konci obidvaja uviedli citáty, ktorých autormi sú dve francúzske osobnosti Georges Clemenceau a André Malraux.

    Podpredseda FN Florian Philippot uviedol, že išlo len o inšpiráciu krátkou pasážou z prejavu venovaného Francúzsku. Le Penová tým podľa neho navyše ukázala, že je “kandidátkou zjednotenia” a nie je vyhranená voči niekdajším súperom.

    Hoci Le Penová a Fillon mali podobné postoje k niektorým témam, o čom svedčí aj okopírovanie pasáží prejavu, neúspešný pravicový kandidát po prvom kole podporil Emmanuela Macrona. Podľa analytikov za tým môže byť snaha pripraviť si dobrú vyjednávaciu pozíciu pred júnovými parlamentnými voľbami, v ktorých majú pravicoví Republikáni (LR) šancu zvíťaziť.

    V nedeľu v druhom kole prezidentských volieb Francúzi rozhodnú, či bude novou hlavou štátu Macron alebo Le Penová. Prieskumy prajú lídrovi En Marche!. Jeden z vrcholov predvolebnej kampane bude stredajšia televízna debata oboch kandidátov.

    - Reklama -