Dobrá správa pre zdravotníctvo? Štát sa do neho chystá naliať ďalšie milióny

    0
    Peter Kažimír (Autor: TASR)

    „Bol by som rád, ak by sme mohli predstúpiť pred verejnosť ešte pred letom a presne pomenovať číslo zvýšenia kapitálu vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni a tiež zverejniť cestovnú mapu oddlžovania zdravotníckych zariadení. Pripúšťam aj to, najviac Drucker chce a čomu sa ja najviac bránim, a to je zvýšenie platieb za poistencov štátu,” uviedol pre Hospodárske noviny Kažimír.

    Ministerstvo zdravotníctva odhaduje, že na dofinancovanie treba aspoň 150 miliónov eur, pričom stále nedôjde k úplnému dofinancovaniu ústavnej zdravotnej starostlivosti. “To znamená, že aj po dofinancovaní touto sumou nedokážeme úplne zastaviť zadlžovanie nemocníc. Viac peňazí pre sektor žiadajú neštátne nemocnice, zamestnávatelia, ambulantný sektor aj pacienti.

    Rezorty zdravotníctva a financií čakajú pred vyriešením dofinancovania na výsledok minuloročného hospodárenia štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ktorá očakáva rekordnú stratu. Ministerstvo zdravotníctva verí, že zlepšeniu situácie pomôžu aj jeho opatrenia, ktoré majú priniesť do štátnych nemocníc viac kontroly, efektívnosti a transparentnosti.

    - Reklama -